KONSTNÄRSINFO

Här har vi samlat information för dig som verkar som professionell konstnär i Blekinge. Kom gärna med tips på länkar eller information som du tycker saknas på denna sida, maila till Torun Ekstrand.

Resurser och expertis i Blekinge

Här hittar du som konstnär produktionsresurser och expertis inom industri, företag och högskola i Blekinge. En kunskaps- och produktionsinventering för konstnärer som ofta letar samarbetspartners för olika produktioner, särskilt inom offentliga konstuppdrag.

Nedan finns ett urval kontakter för produktion och samarbeten särskilt intressanta för konstnärer vad gäller behov av tekniska hjälpmedel, att anlita expertis och att använda produktionsresurser.

S-P-O-K: Samtida produktion och konsumtion
S-P-O-K-Blekinge
SPOK (Samtida produktion och konsumtion) är en plattform för produktion som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri. SPOK vill verka för en utveckling av lokal produktion i hela Sverige och i förlängningen en mer lokal konsumtion.

 3D PRINT: SCULPTUR
SCULPTUR arbetar med cirkulär ekonomi och har kretsloppstanken i allt de gör. Kortfattat betyder det att de återanvänder material och saker som tidigare tillverkats. De arbetar med minskad materialanvändning, minskat avfall och med visionen att spara på jordens resurser. Idag används 3D-printing till allra största delen inom industrin där bl.a. möjligheten att printa komplexa och precisa objekt kan användas. Företaget undersöker också hur man kan ta bort mellansteget med gjutform och printa direkt.

Printhöjden är 3 meter och idag printar de bl.a. möbler och husdelar i bl.a. träkomposit. Företaget växte fram ur ett forskningsprojekt och har utforskande som en arbetsmetod.

METALL: Svets & Smide Karlskrona AB
Svets och Smide är en metallverkstad för all slags konstruktion, tillverkning och reparation av järn, stål-, plåt- och maskinkonstruktioner. De arbetar även i brons, rostfritt och aluminium samt utför kultur- och antiksmide. Servicesmide, industrismide och byggsmide.
Kontakt: info@svetsosmide.com
Telefon: 0455-804 74

Tre D Mekaniska AB
Hög kunskap i beredning, konstruktion, programmering och produktion.
Maskinparken består av:
2D-laser, 2D fiberlaser, 3D-laser där vi även kan lasersvetsa, Rörlaser, Kantpressar, Kantpressrobot, Gradmaskin, Svetsrobot med senaste CMT-teknik, Bultskjutningsrobot, Trumlare och Flerop samt diverse maskiner för valsning, kapning, borrning, gängning, svetsning m.m

TEXTIL: Hitex Robot Tuft Sweden
Hitex gör unika robottuftade mattor av hög kvalitet för leverans runt om i världen. Ambassader, konsulat och designföretag har anlitat Hitex för produktion av storskaliga mattor i olika material som t.ex. silke, mohair och bomull. De har drivit företaget i Svängsta sedan 1982.
Kontakt: CEO Lasse Runeman
Telefon: 0708-323616

Möbelform i Blekinge AB
Möbelform tillverkar stoppmöbler för offentlig miljö med mycket hög kvalitet efter kundernas önskemål, såsom soffor, fåtöljer, stolar m.m. De utför limning av kallskum, tillskärning och sömnad av tyger, tapetsering av möbler och färdigmontering. De har även restprodukter som kan vara intressanta för konstnärer.
Möbelform i Blekinge AB finns i Trensum.
Kontakt: info@mobelformdesign.com
Telefon: 0454-61610

TRÄ: Isaks Ädelträ AB
Isaks levererar trä och skivmaterial och de har eget snickeri och hyvleri. Möbelsnickare kan tillverka enligt beställning. De har ett mycket stort utbud av olika träslag, samt slöjdmaterial som svarvämnen och fanér. Företaget ligger i Nättraby och grundades i början av 1980-talet.
Kontakt: info@isaksadeltra.se
Telefon: 0455-47084

STEN: Zaarstone
Zaarstone  levererar allt inom naturstensprodukter, både polerat och matt. De arbetar med flera olika grenar varav byggnadssten och konstverk är två av dem. På deras hemsida finns också handböcker i skötsel av stenmaterial. Tre år i rad har Ted Zaar tillsammans med olika konstnärer vunnit det prestigefulla Stenpriset som delas ut av Sveriges Stenindustriförbund och Sveriges Arkitekter. Han har varit med och skapat konstverk över hela världen och han har ansvarat för stenarbetet på det nybyggda biblioteket i Alexandria. Ted Zaar har arbetat med ett 20-tal verk i USA och finns representerad på flygplatser och offentliga rum i Sverige och en rad andra länder.

Lyssna på Ted Zaar när han berättar om arbetet tillsammans med konstnärer i Konst i Blekinge-podden. Han har arbetat med bl.a. Bård. Breivik och Julian Opie.
Telefon: 0454-77 10 20
Kontakt: info@zaarstone.se

Stenkonservator: Marta Gunnarsson
Utbildad stenkonservator och medlem i NKF-S. Har kompetens inom konservering av sten, keramik och metall, samt kan hjälpa med gjutningar av skulptur i betong eller syntetiska material. Har stor materialkunskap och kan hjälpa till att välja rätt material för till exempel utomhuskonst.
E-post: maartagunnarsson@gmail.com
Telefon: 076-2829035

Nilsson Stenhuggeri
Förädling av sten är, trots alla tekniska framsteg fortfarande till stor del ett jobb där man arbetar med händerna och där noggranhet är A och O. De tekniska hjälpmedlen underlättar otroligt mycket men kan aldrig ersätta mänskligt kunnande.
Telefon: 0456 – 155 55
Kontakt: info@nilssonssten.se

Nilssons Sten & Hantverk
Arbetar huvudsakligen i granit. O.Nilssons Stena & Hantverk finns i Sölvesborg.
Telefon: 0456-41400
Kontakt: info@nilssonsstenhantverk.se

GJUTERI: Alexander Brandt
Konstnären Alexander Brandt utför bronsgjutningar i liten skala. Han kan också hjälpa andra konstnärer med att svetsa och smida. Alexander Brandt har sin studio i Sölvesborg.
Kontakt: brandtcorp@spray.se

TRYCK OCH PRINT: Printfabriken
Ett offset- och digitaltryckeri som t.ex. trycker konstkataloger och fotografier i storformat för utställningar. De har bl.a. gjort tryck- och expolösningar till Malmö konsthall och stora vepor till fasader. Printfabriken erbjuder digitalt och analogt, tryck, webb, displaymaterial och design. Printfabriken finns i Karlskrona.

Mixiprint Olofström
Böcker, foldrar, broschyrer, unika speciallösningar.

Expose Print
Exposeprint gör det mesta inom fotoframställning, print och trycksaksproduktion, t.ex. ChromaLuxe HD fotopaneler. Expose Print AB finns i Karlskrona.
Kontakt: Peter Hörlin peter.horlin@exposeprint.com
Telefon: 0455-619213

Photomic
Photomic gör fotografier i olika tryckformat och på olika material och finns i Karlshamn och online.
Kontakt: kundservice@photomic.com

RAMNING: RAMA
RAMA konstinramning utför inramning av papperskonst, måleri, textilier, foton, broderier och objekt. Glasbyte och omramning. Rama finns i Karlskrona.
Kontakt: Maja Hallén
Telefon: 0733-484242

DIGITALA MEDIER: 3dVision
3dVision är en designstudio som producerar 3D-visualiseringar. De är specialister på fotorealistiska 3d renderingar. 3dVision kan komma in i alla stadier i projekt, från modellering till produktion.
3dVision är ett av Europas ledande visualiseringsföretag inom fotorealistiska renderingar, en metod att presentera modeller/arkitektur/produkter. De kan göra fotorealistiska renderingar på allt ifrån handgjorda skisser till avancerade CAD-modeller. De arbetar med VR och AR. Finns i Karlskrona.
Kontakt: Johan Bourneville johan(at)3dvision.se
Mobil : 0735-284 285

Cinematik Karlshamn
Kreativ filmproduktion och rörliga media. Cinematik finns i Karlshamn.

GLAS: Niklassons Glas
Finns i Karlskrona.
Kontakt: info@niklassonsglas.se

Byggnadsglas i Olofström AB
Glasmästeri.
Telefon: 0454-407 56

Ryds Glas
Glasmästeri i Ronneby och Karlskrona.

VATTENSKÄRNING: Water Jet Lego AB
Vattenskärning, 3D-skärning, microskärning och abrasivskärning är de huvudområden som Water Jet Lego arbetar inom. Water Jet Lego skär med en exakthet på en tusendels millimeter, t.ex. smyckesdetaljer, liksom i monumentalt format. De arbetar i alla typer av material, t.ex. sten, metall, plexiglas, keramik, kompositer, glas, trä och gummi. De vinkelskär även komplicerade detaljer med olika grader och vinklar i alla homogena material. Saknar du konstruktionsritning så tar de fram det och ritar i AutoCAD, CAM-bereder i IGEMS. De tar även emot färdiga ritningar i DXF- eller 3D-format. Waterjet Lego finns i Ronneby. Water Jet Lego har producerat en rad konstverk för offentlig miljö och också arbetat med utveckling av teknik och möjligheter tillsammans med konstnärer.
Telefon: 0457-455449

Water Jet Sweden
Water Jet Sweden finns i Ronneby och tillverkar maskiner för vattenskärning. Här kan du läsa mera om vattenskärning i olika material.

Swedish Waterjet Lab
Swedish Waterjet Lab är en unik satsning på vattenskärteknik. Under ett och samma tak samlas högteknologisk teknik, forskning och utbildning. Att ställa frågor är nyckeln till utveckling. På Waterjet Lab välkomnar de omfattande komplexa frågeställningar från industri eller akademi, såväl som nyfikna frågor från konstnärer. Swedish Waterjet Lab har samarbetat i konstprojekt, t.ex. Östersjöprojektet Art Line där samverkan mellan konst och teknik var i fokus. De har också samarbetat inom experiment med glasindustrin liksom med en rad högskolor.

SKYLT OCH EXPONERING: Mer Sport Agenturer
Gör profilprodukter som skyltar, visitkort, maskinbroderi, banderoller, vepor, dekaler.
Mer Sport finns i Ronneby.
Kontakt: Mail: info@mersport.se
Telefon: 0457- 26110

Tellus Flaggor & Reklam Karlshamn
Gör flaggor, fanor, trycksaker, brodyr och textiltryck. Finns i Karlshamn.
Kontakt: info@tellusflaggor.se
Telefon: 0454-10132

FILM OCH LJUD: Filmregion Sydost
Filmregion Sydost ska stärka filmen och den rörliga bildens ställning och utveckling i sydostregionen. De vänder sig till filmare, till arrangörer och pedagoger och arrangerar TellUs Filmfestival. Filmregion Sydost är en ideell förening bildad gemensamt av tre län. Föreningen är ett av nitton regionala resurscentrum för film i Sverige och finansieras samt verkar på uppdrag av Region Blekinge, Region Kronoberg samt Landstinget i Kalmar län. Filmregion Sydost ingår i kultursamverkansmodellen och får även statligt stöd via Kulturrådet.

ISTUDIOS Visuals
IStudios Visuals är en film- och animationsbyrå som arbetar med visuella effekter för t.ex. film, video, info-graphics och digitala visualieringar. och är baserade i Karlskrona.
Kontakt: hello@istudios.se

Audiola
Producerar film- och videoreportage, webb, text, ljud och podd, samt håller workshops i t.ex. presentationsteknik. Ola Hallqvist på Audiola har producerat Konst i Blekinge-podden och gjort en serie filmer för att presentera kulturen och konsten inom Region Blekinge. Audiola finns i Karlskrona.
Telefon: 0708-190 280
E-post: ola@audiola.se 

SPECIALKOMPETENS: Blekinge Uppfinnareverkstad
Blekinge Uppfinnareverkstad är en medlemsbaserad experimentverkstad med utrustning som klarar trä- och metallbearbetning, samt elektronik som t.ex. 3D print. Verkstadslokalerna finns i Halda Utvecklingscentrum i Svängsta. De arrangerar kurser i olika tekniker som t.ex. svetsning och svarvning genom Studieförbundet Vuxenskolan. Behöver du blästra, såga, svarva, printa i 3D eller få hjälp med idé- och utvecklingsstöd så är Uppfinnareverkstaden platsen.
Telefon: 0454-589025

PROJEKTORER, LJUD OCH LJUS:
BR Ljud och Ljus
Leijon Event

KONSERVATORER: Ankdammen konsult
Ankdammen är ett företag som erbjuder konsulttjänster för stadsmiljö och kulturmiljö. I samarbete med konservatorer utförs konservering i olika material, t.ex. sten och papper.
Telefon: 076-6455626

HÖGSKOLA: Blekinge Tekniska Högskola
Digitala Medier, Campus Karlshamn
Högskolan samverkar med olika uppdragsgivare genom relevanta projekt- och examensarbeten. Inom Digitala Medier på Campus Karlshamn finns de treåriga Programmen Digital Bildproduktion, Digital Ljudproduktion och Digitala Spel.
De finns på Institutionen för teknik och estetik, DITE. DITE:s uppdrag är att bedriva och utveckla utbildning, forskning och innovation inom våra kärnområden medieteknik, teknovetenskapliga studier, kultur och kommunikation. Institutionen är ansvarig för forskarutbildning och forskning inom teknovetenskapliga studier, med fyra profiler, Design för digitala medier, Feministisk teknovetenskap.

Fysisk Planering, Karlskrona
Programmet Fysisk planering på BTH är Sveriges enda utbildning till planeringsarkitekt.
Fysisk planering, Magisterprogram i fysisk planering, Masterprogram i stadsplanering och Masterprogram i strategisk fysisk planering finns på Campus i Karlskrona.
Våra utbildningar har mycket goda kontakter med yrkeslivet och flera av kurserna baseras på verkliga fall i städer och kommuner runt om i landet.
Kontakta Andreas Larsson, Ansvarig för samverkan
E-post: andreas.larsson@bth.se
Telefon: 0455-38 55 55

KULTURELLA OCH KREATIVA NÄRINGAR: Regional utveckling, kultur och bildning, Region Blekinge
I Blekinge har en utvecklingsplan för kulturella och kreativa näringar tagits fram. Utvecklingsplanen ska bidra till att förutsättningarna för entreprenörer inom kulturella och kreativa näringar att verka och växa i Blekinge förbättras.
Kontaktperson Hanna Nilsson, projektledare, regional utveckling

Kreametern
Kreametern redovisar offentlig statistik för kulturella och kreativa näringar. Här kan du läsa mera om statistik för Blekinge vad gäller kreativa yrken.

Tech Tank
Techtank är ett klusterinitiativ i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Näringsliv, samhälle och akademi – och arbetar med bl.a. innovation.

Blue Science Park
Blue Science Park är en innovationsmiljö som stärker Blekinges ställning inom fokusområdena Telecom/IT, eHälsa och Marin teknik genom samarbete mellan näringslivet, Blekinge Tekniska Högskola, Karlskrona kommun och Landstinget Blekinge. Blue Science Park har ett 80-tal medlemmar.  De har ekosystemet här från forskning och utbildning till producerande företag och avancerade användare.

Näringslivskontor i Blekinges kommuner
Näringslivsavdelningar finns i Olofström, Sölveborg, Karlshamn, Ronneby och Karlskrona och kontaktuppgifterna finns på respektive kommuns hemsida.

KULTURARV: Kulturarv i Blekinge
Ett samarbete finns mellan Blekingearkivet, Blekinge museum, Kulturarvsutveckling Region Blekinge och Slöjd i Blekinge som samverkar kring kulturarvsfrågor. Tillsammans utgör dessa verksamheter en rik källa för att finna kulturhistoriskt material.

Blekingearkivet
Tillhandahåller arkivmaterial från enskilda arkivbildare till forskare – oavsett om denna forskning sker på akademisk nivå eller som ett intresse för lokalhistoria som kan vara av intresse för konstnärer och konststudenter. Blekingearkivet har tillgång till en mängd databaser och har även utrustning för microfilms- och microfischeläsning.  De kan också överföra äldre videomaterial av olika ursprung från band till nya digitala media. Om man vill tyda en ”gammal text”, så kan  personalen (med stor sannolikhet) hjälpa dig.
Blekingearkivet finns i Bräkne-Hoby och har en forskarsal.
Telefon: 0457-813 87  eller 0706-34 83 13
E-post: info@blekingearkivet.se

Blekinge museum
Blekinge museum och Magasin Rosenholm. Blekinge museum arbetar i hela Blekinge, men har Karlskrona som hemvist och utgångspunkt. Det är ett regionalt museum med uppgift att fördjupa och förtydliga kunskapen om kulturarvet, särskilt det blekingska, och vara ett forum för aktuell samhällsdebatt.

Kulturarvsutvecklare Sigrid Oldenburg, Region Blekinge

Verksamhetsutvecklare i slöjd och konsthantverk, Slöjd i Blekinge,  Region Blekinge
Carina Karlsson
Else Österberg

BRANCHORGANISATIONER:
Sveriges stenindustriförbund
Konstsmidesföreningen
Svensk betong
Glasbranchföreningen
Trä och möbelindustriförbundet
Trädgårdsanläggarna
Hantverkarna

ÖVRIGT:
Transporter av konst.
MTAB konsttransporter

Värdering av konst.
Bukowskis, värderingsman Edit Djurberg
Kontakt: edit.djurberg@bukowskis.com
Telefon: 040-127427

Avtal, MU-ersättningar

Har du koll på vilka avtal och ersättningar som gäller för konstnärer? Här är listan…
Avtal för konstnärers ersättning och arvoden (MU-avtal/medverkan och utställning)
BUS, Bildkonst och upphovsrätt

Konsthallar och konstmuseer

Konstlistan

Offentlig konst

Vill du som konstnär hålla dig uppdaterad om utlysningar av offentlig konst? Här är listan…
Konstpool, samlar utlysningar från hela Sverige
Statens konstråd
KC SYD

Material

Här har Konst i Blekinge samlat olika inköpsställen för konstnärsmaterial. Är det någon länk du saknar? Kontakta Konst i Blekinge och tipsa om nya bra inköpsställen.
IB Wahlström, konstnärsmaterial
Konstnärernas centralköp, färg, papper m.m.
FPgravyr, material för fotopolymerplåt

Verkstäder

Verkstäder där du som konstnär kan hyra under en kortare eller längre tid. Du hittar verkstäderna i Blekinge eller i angränsade kommuner…
Verkstäder, Kulturcentrum i Ronneby
IFÖ Center, konstnärsdrivet kulturhus i Bromölla
KKV Malmö, Konstnärernas kollektivverkstäder Malmö, Monumental
KKV Italienska palatset, Växjö
Mediaverkstaden, Malmö

SJÄLVORGANISERAT

Konstnärsdrivna event, projekt och residens…
PLX Tjärö
Land404
Art zone
Konstitutet
Supermarket art fair, konstnärsdrivna gallerier

Konstnärsresidens

Är du konstnär och vill åka på konstnärsresidens? här är listan för dig…
A.I.R. Blekinge
Land404
Iaspis
TransArtists, artist in residence in guide
Res artis, worldwide network of artists residencies

Är du yrkesverksam konstnär i Blekinge?

Om du vill vara med på konstnärssidan är du välkommen att skicka in din ansökan till oss. Ansökan bedöms utifrån nedanstående kriterier som är baserade på Sveriges Konstföreningar och Statens Kulturråds kriterier för att erhålla utställningsersättning. Vi tar emot ansökningar från konstnärer som bor och är verksamma i Blekinge, även konstnärer som verkar i Blekinge under större delen av året.
 
Nedanstående kriterier behöver vara uppfyllda:
Har du examen från högre konstnärlig utbildning vid högskola/universitet är du direktkvalificerad. Hit räknas konsthögskolorna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå, Konstfack i Stockholm, Högskolan för design och konsthantverk (HDK) och Högskolan för fotografi och film (HFF) i Göteborg. Har du en jämförbar utländsk utbildning är du också direktkvalificerad.
 
Om du saknar högre konstnärlig utbildning ska du uppfylla minst 3 av nedanstående 6 punkter:
  • Konstnären skall ha genomfört separat utställning i galleri, kommunal konsthall, museum eller lokal som drivs av arrangör vars huvudsakliga syfte är att bedriva regelbunden konstutställningsverksamhet.
  • Konstnären skall ha deltagit i samlingsutställning på konsthall eller konstmuseum.
  • Konstnären skall ha utfört offentligt utsmyckningsuppdrag eller erhållit pris i jurybedömt tävlingssammanhang.
  • Konstnären skall i egenskap av konstnär ha erhållit, stipendium från statliga organ, landsting eller kommun.
  • Konstverk av konstnären skall ha inköpts av inköpskommitté tillhörande stat, landsting/region, kommun eller museum.
  • Konstnären skall på annat sätt än vad som anges i punkterna 1–5 ha bedrivit konstnärlig yrkesverksamhet, såsom konstnärliga konsultuppdrag, pedagogiska uppdrag eller genomgått annan kvalificerad utbildning av relevans rörande det konstnärliga området.
Skicka in dina uppgifter tillsammans med bilder av din konst och en porträttbild.

Ansök här

Är du konstnär och verksam i Blekinge och vill synas här? Skicka ett mail till Karin.