Avsnitt 18 Titel A.I.R. Blekinge - Serhed Waledkhani Längd 24 min Producent Susanne Skog
Titel A.I.R. Blekinge - Serhed Waledkhani Längd 24 min
Titel A.I.R. Blekinge - Serhed Waledkhani Konstnär Längd 24 min
Sered Waledkhani porträtt

#18 A.I.R. Blekinge – Serhed Waledkhani

Ett bord täckt med ett tunt lager sand och en kamera på stativ, med objektivet riktat rakt ner mot bordsytan – det, och en samling penslar, är de redskap som dominerar Serhed Waledkhanis arbetsplats i gästateljén i Ronneby. Det är en animerad film som omsorgsfullt penslas fram här i sanden, med stop-motionteknik.
Waledkhani hämtar ofta teman och motiv ur sin egen historia, eller från berättelser om personer med erfarenheter som liknar hans egna. Han föddes i ett flyktingläger i Irak, och kom som sjuåring till Norge, där han nu är verksam. Han arbetar för det mesta med rörlig bild av olika slag, och gärna i kombination med andra material eller installationer, exempelvis i form av intrikata rum av trådar knutna inuti andra rum. Susanne Skog har träffat Serhed Waledkhani som här porträtteras både i en längre intervju på norska, och i en presentation och sammanfattning av intervjun på svenska.
Sered Waledkhani är en av fem konstnärer som deltog i A.I.R. Blekinge Baltic One – ett konstnärsresidens som arrangerades under hösten 2017 av Konst i Blekinge.

Sandanimation som Sered Waledkhani skapade under sin vistelse i Blekinge