Avsnitt 11 Titel Där tystnad övergår i ljud - Möt Jesper Norda Längd 34,25 Producent Susanne Skog
Titel Där tystnad övergår i ljud - Möt Jesper Norda Längd 34,25
Titel Där tystnad övergår i ljud - Möt Jesper Norda Konstnär Längd 34,25
Konstnären Jesper Norda i närbild

#11 Där tystnad övergår i ljud – Möt Jesper Norda

Där tystnad övergår i ljud – den gränsen har alltid intresserat Jesper Norda, konstnär och tonsättaren bakom det ljudverk som både kan höras i sin helhet på Konst i Blekinge-podden, och som på olika sätt finns innefattad i alla inslag som du kan höra här.
Jesper Norda föddes 1972 i Karlskrona, men bor och verkar sedan länge i Göteborg. Han började som musiker och tonsättare, men halvvägs igenom sin utbildning på musikhögskolan gjorde plötsligt han en gir och fortsatte istället in i konstvärlden via konsthögskolan Valand. Och där, i mellanrummet mellan dessa båda världar, trivs han fortfarande bäst.
Susanne Skog stämde träff med honom bland konsten på Göteborgs Konstmuseum med dess stillsamma söndagsflanörer och knirrande parkett, närmare bestämt vid ett av hans verk som museet köpt in: Right Hand – Left Hand

Inverted Night Bach Engine

är ett 42 minuter långt ljudverk av Jesper Norda som är specialskrivet för Konst i Blekinge-podden. I detta poddavsnitt berättar han hur det kom till och om tankarna bakom.

Lyssna och upplev Jesper Nordas verk Inverted Night Bach Enigine

Right Hand – Left Hand

I veckans poddavsnitt träffar vi Jesper Norda på Göteborgs konstmuseum där han presenterar och funderar kring sitt ljudverk Right Hand – Left hand. I den här kan filmen kan du får veta mer om verket.

Chopin hours / Still sun (2013)

Chopin hours / Still sun på Röselidskolan i Lerum är ett verk av Jesper Norda som samspelar med eleverna på skolan. Deras rörelser och aktiviteter styr ljudverket och gör att det tystnar när det blir för stökigt i rummet.

Mer om Jesper Norda

Länk till Jesper Nordas hemsida