– FOKUS PÅ GRUNDEMALJERING, FÄRGSYSTEM & SREENTRYCK

Plats: Emaljverkstaden, Kulturcentrum Ronneby konsthall
När: Lördag 20 augusti – söndag 21 augusti, kl.10 – 16
Kostnad: 2000 kr, material ingår
Kursledare: Marieta Toneva
Antal platser: 6
Anmälan: Senast onsdag 6 juli
Anmälan skickas till: kulturcentrum@ronneby.se

Passa på att fördjupa dina kunskaper i emalj och se materialets möjligheter. Under två dagar lär vi oss grunderna i emaljering på plåt och introduceras till Färgsystem för emaljering, en ny miljövänlig arbetsmetod för pigmentering av emalj. Du kommer även att prova på screentryck på emalj. I kursen går vi igenom emaljeringsprocessen från svartplåt till färdig emalj i teori och praktik. Kursen innehåller:

• Grundemaljering:
Grundemaljering krävs innan en plåt kan täckemaljeras. Det är ett känsligt moment i emaljeringsprocessen.
Att behärska grundemaljering är en mycket värdefull kunskap för alla konstnärer som dessutom minskar
materialkostnaderna vid arbete med emalj.

• Färgsystem för emaljering:
Färgsystem för emaljering är en giftfri arbetsmetod i pigmentering av emalj för konstnärsbruk som tagits fram
av Marieta Toneva.

• Screentryck:
Kursen avslutas med screentryck med emaljfärger.

Emaljen som material har en historisk koppling till Ronneby och platsen Kulturcentrum. Kockums Emaljerverk Ronneby, verksamt från 1890-talet till mitten av 1970-talet, producerade kärl och vardagsföremål och hade lager – och packningscentral i nuvarande Kulturcentrums lokaler.

Emaljverkstaden erbjuder utmärkta möjligheter att arbeta med tekniken. Emaljverkstaden rymmer en emaljugn för plåtar med maxmåtten 1x1 m i materialyta. Du hittar även utrustning som manuell plåtklipp, bockningsmaskin och
ny sprutbox.

Kursens mål: Att deltagarna självständigt ska kunna arbeta i emaljverkstaden och skapa konstnärliga verk för både privat och offentlig miljö. Kursen är framför allt praktisk inriktad.

Vem kan söka: Kursen riktar sig i första hand till konstnärer som är yrkesverksamma i Blekinge eller konstnärer med anknytning till Blekinge. Konstnärer utanför länet tas emot i mån av plats.
Kursavgift 2000 kr för varje deltagande konstnär. Material ingår i kursavgiften. Avgiften betalas med Swish till
Kulturcentrum innan kursstart.

Deadline för anmälan: Onsdag 6 juli 2022
Skicka anmälan till: kulturcentrum@ronneby.se
Antagningsbesked skickas ut 8 juli.

Kursledare Marieta Toneva är yrkesverksam konstnär med 5-årig konstnärlig högskoleutbildning och 21-års pedagogisk erfarenhet, varav 15 år på Bild & Form, Estetiska Programmet i Falun.
www.marietatoneva.se

Kurserna arrangeras i samverkan mellan Konst i Blekinge / Region Blekinge och Kulturcentrum Ronneby konsthall med stöd från Konstnärsnämnden Kulturbryggan.

Kursen är möjliggjord genom medel som Konst i Blekinge beviljats från Kulturbryggan och är en del i projektet Katalysatorn – konstproduktion och residens i Blekinge. Tack vare Katalysatorprojektet har emaljverkstaden kunnat rustas upp med bland annat en ny sprutbox.
Läs mer om: Konstnärsnämndens Kulturbryggan.

För mera information
Kontakta Tine Bøthun, Kultursekreterare, Kulturcentrum Ronneby konsthall. På Konst i Blekinge-webben hittar du kontaktuppgifter, poddavsnitt, matnyttiga länkar till ansökningar hos olika fonder, information om lokalproduktion för konstnärer och mycket mera.
Läs mer på: www.konstiblekinge.se

Kulturcentrum Ronneby konsthall är en av södra Sveriges största arenor för samtidskonst. Här arrangeras varje år 10 -15
utställningar med regional, nationell och internationell samtidskonst, design och konsthantverk. På Kulturcentrum finns även verkstäder (emalj, textiltryck och grafik) som konstnärer har möjlighet att hyra.
Läs mer på: www.ronneby.se/kulturcentrum

: : :

Foto: Marieta Toneva