XENIA KLEIN PRESENTERAR PROJEKTET ”BIRDS DON´T TAKE THE TRAIN, BUT WE DO”

Hösten 2021 arrangerades konstresidenset Artist in Retreat i Torhamn. Fokus under residenstiden var att utforska Blekinge museums arkiv och vardagslivet utifrån Blekinges mångfacetterade skärgårdskultur. Nu presenteras projektet på Blekinge museums förmålsmagasin i Rosenholm under öppet hus. Projektet heter ’Birds don’t take the train, but we do’.

Var: Blekinge museums föremålsmagasin i Rosenholm
När: Söndag 22 maj, kl.11 -15 (presentation kl.13)
Presentation av projektet ’Birds don’t take the train, but we do’ av konstnären Xenia Klein, Artist in Retreat

Så här skriver kollektivet om residenset och projektet:
Vi reste till Blekinge under hösten 202. Löven var gula och orangea. Vi reste till Blekinge för att tillsammans skapa ett konstnärligt residens som skulle kunna bära relevans för våra olika sammanhang och omgivningar. Vi utforskade allt från fågelmigrationer, ålfiske och hällristningar till våra egna barndomsminnen och varandras matkulturer. Genom arkivet som konstnärligt uttryck försökte vi gestalta vardagslivets konstnärliga relevans och agens, kanske också föreslå vardagslivet som konstnärligt medium i egen rätt.

Kollektivet och konstnärsresidenset ’Artist in Retreat’ består av Xenia Klein (SE), Elisa Cuesta (ES), Rosa van Walbeek (NL), Victoria de la Torre (ES), Haevan Lee (KN) och Serene Hui (HK).

Projektet ’Birds don’t take the train, but we do’ har utmynnat i två konstnärliga verk: hemsidan www.artistinretreat.se och den fysiska boxen med samma namn. Genom dessa verk utforskas arkivets, minnets och vardagslivets olika materialiteter och immaterialiteter.

Projektet ’Birds don’t take the train, but we do’ är ett är ett samarbete mellan:
Artist in Retreat, Konst i Blekinge / Region Blekinge, Karlskrona kommun, Blekinge museum, Naturum Blekinge / Länsstyrelsen Blekinge.