HAIDAR MAHDI + SCULPTUR SWEDEN= DANCE
Utställningen ART MESH visas på Kulturcentrum Ronneby konsthall fram till fram till söndag den 27 februari. Utställningen fokuserar på resultaten av konstnärliga experimentella samarbeten mellan konstnärer och industrier i Blekinge. Både konstnärer och ingenjörer formar vår värld och vår världsbild och inspirerar oss till nya perspektiv på vardag och framtid. Konst och teknik kan öppna våra ögon för nya förhållningssätt och möjligheter.
Kan konsten utmana tekniken och tekniken utmanas av konst? Är det tekniken eller fantasin som sätter gränserna?
Konstnärer som deltagit i projektet Art Mesh:
Pia König, Annika Ekdahl, Haidar Mahdi, Jumana Hamdani, Kim Demåne, Sofia de la Fuente
3D-produktioner som genomförts under en digital kurs på Sculptur för AIR Blekinges tidigare residenskonstnärer:
Varvara Guljajeva & Mar Canet, Estland/Hong Kong, Dalia Mikonytė & Adomas Žudys, Litauen, Taavi Suisalu, Estland.
Industrier som medverkat i projektet:
Hitex Robot Tuft, Svängsta, Sculptur Sweden, Karlshamn, Water Jet Lego, Ronneby, Blekinge Uppfinnarverkstad, Svängsta. Mekanik med konstnär Jan Cardell.
Produktionerna i utställningen har genomförts inom ramen för Konst i Blekinges projekt Art Eco System med stöd av Kulturrådet. Art Mesh är en del av Art Eco System.
Konstnärerna som medverkar i projektet ansökte om produktionsstipendier från Konst i Blekinge / Region Blekinge. Konstnärerna kan nu ”sina” tekniker och vi hoppas att företagen låtit sig inspireras till nya konstnärliga samarbeten.
: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :
Konstnär: Haidar Mahdi
Konstnärligt projekt: Dance
Industri: Sculptur Sweden
Material: 3D-printed composite
Den konstnärliga handens möte med maskinen:
I arbetet med lera lämnar jag, verktyget eller tillvägagångssättet spår i materialet.
Visste direkt att jag ville fånga 3D-printerns ”spår” i materialet. Låta maskinen bestämma och visa sitt uttryck. Inte helt lätt när maskinen endast finns för att göra som den blir programmerad av skickliga programmerare vars mål är att sudda
ut maskinens uttryck och snedsteg.
Väl på plats, hos Sculptur i Karlshamn behövde jag ge maskinen lite svängrum för att göra sin grej, få den att släppa tyglarna och våga vara sig själv lite mer. Jag tycker ”fel” är intressant och vackert, därför försökte vi på flera sätt få maskinen att göra ”fel”.
Resultatet blev en bana där maskinen ibland sprutade för fort, från hög höjd och nära inpå, ibland för varmt eller snabbt. Färgerna blandade jag direkt i maskinen medan den arbetade.
Efter några försök fick vi in en rytm med färgerna men också där maskinen fick tillräckligt med svängrum för att vi båda skulle bli nöjda.
Resultatet syns på väggen.
// Haidar Mahdi