KIM DEMÅNE + WATER JET LEGO = HOMOLOGICAL / HOMOTEKNIKUS

Utställningen ART MESH visas på Kulturcentrum Ronneby konsthall fram till fram till söndag den 27 februari. Utställningen fokuserar på resultaten av konstnärliga experimentella samarbeten mellan konstnärer och industrier i Blekinge. Både konstnärer och ingenjörer formar vår värld och vår världsbild och inspirerar oss till nya perspektiv på vardag och framtid. Konst och teknik kan öppna våra ögon för nya förhållningssätt och möjligheter.
Kan konsten utmana tekniken och tekniken utmanas av konst? Är det tekniken eller fantasin som sätter gränserna?

Konstnärer som deltagit i projektet Art Mesh:
Pia König, Annika Ekdahl, Haidar Mahdi, Jumana Hamdani, Kim Demåne, Sofia de la Fuente

3D-produktioner som genomförts under en digital kurs på Sculptur för AIR Blekinges tidigare residenskonstnärer:
Varvara Guljajeva & Mar Canet, Estland/Hong Kong, Dalia Mikonytė & Adomas Žudys, Litauen, Taavi Suisalu, Estland.

Industrier som medverkat i projektet:
Hitex Robot Tuft, Svängsta, Sculptur Sweden, Karlshamn, Water Jet Lego, Ronneby, Blekinge Uppfinnarverkstad, Svängsta. Mekanik med konstnär Jan Cardell.

Produktionerna i utställningen har genomförts inom ramen för Konst i Blekinges projekt Art Eco System med stöd av Kulturrådet. Art Mesh är en del av Art Eco System.

Konstnärerna som medverkar i projektet ansökte om produktionsstipendier från Konst i Blekinge / Region Blekinge. Konstnärerna kan nu ”sina” tekniker och vi hoppas att företagen låtit sig inspireras till nya konstnärliga samarbeten.

: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : 

        

Konstnär:
Kim Demåne
Konstnärligt projekt: Human City
Konstverk: Homological / Homoteknikus
Industri: Water Jet Lego
Material: Aluminium


Muralmålningar, digitala skisser och ny teknik:

Dem första tankarna under min skissprocess var att jag ville göra något stort med en WOW-effekt. Som en färgstark och skrikande målning på en grå vägg.

Jag är intresserad av att hitta en ny teknik och lära mig nya material, återanvända och skapa unika verk. Ett material som är tillräckligt hållbart och säker i en offentlig miljö. Det konstnärliga uttrycket är dessutom besläktad med mina muralmålningar.

Det skulle visa sig att min digitala kunskap skulle vara till stor nytta i utformningen av det skulpturala verket. Roboten som skär i aluminiumet programmeras nämligen med ritningar som tillverkas i programmet Illustrator. Ett program som jag använt mig av i över 10 år.
– En nöjesfylld arbetsprocess!

Att skära ut mina digitala teckningar är en naturlig övergång och ett möte med en ny teknik. Jag förenklade mina idéer, gick tillbaka till väggen och funderade på hur man kan göra en väggmålning fast i metall. Jag tänkte direkt på reliefer. Konst som bevarats i tusentals år och gett oss en inblick i dåtida samhällen.

Den mänskliga staden växer fram. Att bebygga den här planeten utan någon som helst tanke på hur jorden mår är grunden till vårt nutida samhälle.
Jag:et är ett kretskort programmerad att bygga samhället större, sträva efter påhittade höjder.

Samtidigt växer ett hopp av känslor och djupare förståelse för varandra.
Vi kämpar emot men räcker den lilla människan till?

// Kim Demåne