#52 JOHN LIND – PERFORMANCEKONSTNÄR ELLER DRAGSHOWARTIST

Hur skiljer sig dagens dragshow ifrån äldre tiders damimitationer?

Konstnären Xenia Klein och musiker Johan Stohne samtalar om performancekonstnären John Lind från Karlskrona (1877-1940), om damimitationens olika västerländska traditioner samt om skillnaden mellan dragshow och performancekonst.

Moulin Rouge i Paris, Broadway i New York och Colloseum i London, mytomspunna platser i underhållningens historia. Under 1900-talets första decennier lyste John Linds namn över entréerna. Han trollband sin publik som damimitatör och vann världsrykte, som den vackraste av alla balettflickorna och vars stjärnglans tävlade med Enrico Carusos!

Blekinge museum i Karlskrona finns en stor samling föremål från John Lind. Konstnären Xenia Klein besöker museets magasin för att titta på några av föremålen i samlingen. Hundra år gamla scenkläder i silke, tyll, paljetter och pärlor samt affischer på världens alla olika språk.

MEDVERKANDE:
Christoffer Sandahl, chef för samlingarna på Blekinge museum
Xenia Klein, konstnär
Johan Stohne, musiker

Produktion: Xenia Klein och Johan Stohne
Musik: Johan Stohne
Ansvarig  utgivare: Konst i Blekinge

Xenia Klein är konstnär baserad i Haag (NL) och Torhamn (Blekinge). Hon studerar konstnärlig forskning vid Kungliga Konstakademin i Nederländerna och hon kurerar konstnärsresidenset Artist in Retreat i Blekinge.
www.xeniaklein.com
www.artistinretreat.se

Johan Stohne är musiker och ljuddesigner.
https://soundcloud.com/johanstohne

Avsnittsinfo

Producent: Xenia Klein
Ansvarig utgivare: Konst i Blekinge
Längd: 39 min 32 sek