UTSTÄLLNING 

Var: Kulturcentrum Ronneby konsthall, Kallingevägen 3, Ronneby
När: Utställningen öppnar 5 februari och pågår till 27 februari.
Öppettider: Tis – fre, kl.11-16, Lör – sön, kl.11- 15

 

På lördag öppnar utställningen ”Art Mesh” på Kulturcentrum Ronneby konsthall. Utställningen visar resultaten av konstnärliga experimentella samarbeten mellan konstnärer och industrier i Blekinge. Konst i Blekinge ville ge konstnärer tid och möjlighet att utveckla olika idéer och pröva olika produktionstekniker tillsammans med företag i Blekinge och utlyste en serie produktionsstipendier.

Både konstnärer och ingenjörer formar vår värld och vår världsbild och inspirerar oss till nya perspektiv på vardag och framtid. Konst och teknik kan öppna våra ögon för nya förhållningssätt och möjligheter. Kan konsten utmana tekniken och tekniken utmanas av konst? Är det tekniken eller fantasin som sätter gränserna?

 

Vad betyder Art Mesh?
Inom arkitektur kan man finna ordet Artmesh, vilket då betyder ett slags funktionellt och transparent metallnät som kan användas både inomhus och utomhus. Ordet används också inom textil. För oss är Art Mesh en ordsammanställning som vi vill ska berätta om något okänt och experimentellt med ovisst resultat.

Art Eco System, Kulturrådet och Östersjöländerna
Art Mesh är en del av det större Art Eco System-projektet. Projektet har beviljats ekonomiskt stöd från Kulturrådet och innehåller också ett residensutbyte för konstnärer i Blekinge. Residensverksamheten arrangeras i samverkan mellan Kulturcentrum Ronneby konsthall / Ronneby kommun och Konst i Blekinge /Region Blekinge.

Genom ett långsiktigt arbete med frågorna på olika plan och genom arrangemang av aktiviteter kan konstens ekosystem i Blekinge ge ringar på vattnet till Östersjöländerna som är regionen Blekinges närmaste geografi och prioriterade samarbetsområde. Konstnärerna är Blekinges ambassadörer.

Konstnärer som deltagit i projektet Art Mesh:
Pia König, Annika Ekdahl, Haidar Mahdi, Jumana Hamdani, Kim Demåne och Sofia de la Fuente.

3D-produktioner som genomförts under en digital kurs på Sculptur för AIR Blekinges tidigare residenskonstnärer:
Varvara Guljajeva & Mar Canet, Estland/Hong Kong, Dalia Mikonytė & Adomas Žudys, Litauen och Taavi Suisalu, Estland.

Industrier som medverkat i projektet:
Hitex Robot Tuft i Svängsta, Sculptur Sweden i Karlshamn, Water Jet Lego i Ronneby och Blekinge Uppfinnarverkstad i Svängsta.
Mekanik med konstnär Jan Cardell.

 

Produktionerna i utställningen har genomförts inom ramen för Konst i Blekinges projekt Art Eco System med stöd av Kulturrådet.
Art Mesh är en del av Art Eco System. Konstnärerna som medverkar i projektet ansökte om produktionsstipendier från Konst i Blekinge / Region Blekinge. Konstnärerna kan nu ”sina” tekniker och vi hoppas att företagen låtit sig inspireras till nya konstnärliga samarbeten.

 

”Technology like art is a soaring exercise of the human imagination”,
// Daniel Bell

: : : : : : : : : : : : : : : : :

Vid frågor kontakta Torun Ekstrand, konstutvecklare Konst i Blekinge / Region Blekinge och projektledare Art Eco System.
e-post: torun.ekstrand@regionblekinge.se