RESIDENS I EN POSTPANDEMISK TID 

– nya perspektiv på bild- och formresidens i Sydsverige


I fyra direktsända samtal över fredagslunchen ges en unik inblick i situationen för bild- och formresidens i Sydsverige just nu. Fokus för seminarieserien är kunskapsutbyte och residensutveckling och den vänder sig till dig som är konstnär, särskilt intresserad av att starta eller utveckla residens och till dig som är beslutsfattare eller tjänsteperson i en kommun eller region. De tre residensen Harp Art Lab, Ifö Center och The Mirror Institution fick i uppdrag att överblicka situationen för bild- och formresidens och produktionsplattformar i Södra Sverige i slutfasen av Covid-19 pandemins mest akuta läge. I samtalsserien delar de med sig av sina reflektioner. Förbered dig med favoritlunchen bredvid datorn och följ programmet live. Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor till de medverkande.

KONSTNÄRLIG FRIHET
21 januari 12.00–13.00

Den statliga utredningen Från kris till kraft – Kulturens återstart pekar på att det finns en risk att konstens frihet hotas på grund av en alltför likriktad och ensidig finansiering till konstfältet. Rapporten Så fri är konsten av Myndigheten för kulturanalys kommer fram till en liknande slutsats. Varför är det så viktigt att konsten är fri? Vilka komponenter är avgörande för att uppnå konstnärlig frihet? Och är frihet det samma som konstnärlig kvalité?

Mikael Ericsson från Harp Art Lab lyfter frågorna i samtal med Robert Hais, konstnär och tidigare projektledare för KC västs Landart-projekt (X)sites och ger exempel från andra konstnärsdrivna residens i Sydsverige.
Moderator: Joanna Sandell från The Mirror Institution.

Zoom länk 21 jan: https://us02web.zoom.us/j/83642052977?pwd=TVhhUjlYekdPSGU2RjZqeDBoTjZMQT09
Passcode:
281611

:  :  :

SAMVERKAN
28 januari 12.00–13.00
Bristen på resurser är gemensam för många självorganiserade residens. Samtalet handlar om hur residens kan söka finansiering och hitta människor som kan och vill hjälpa till men också hur residens kan drivas nomadiskt i samverkan med fasta produktionsplattformar.

Medverkande är curatorgruppen SLAM som använder Ifö Center som bas för sitt residens, Hanna Olsson från International Resource Office (IRO) som informerar om hur verksamheter kan ta emot volontärer via Solidaritetskåren samt Anna Skogster från Nordisk kulturkontakt som informerar och ger tips till residens om hur de kan söka stöd från Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet.
Moderator: Teresa Holmberg från Ifö Center.

Zoom länk 28 jan: https://us02web.zoom.us/j/84913871559?pwd=SXdwNy9saENyYnRxbDJpUWJZbkRsZz09

:  :  :

MÖJLIGHETER
4 februari 12.00–13.00
När man ska söka finansiering för sin residensverksamhet är den första nyckeln till framgång att hitta rätt stöd att söka. Men hur gör man för att navigera rätt?
Vad finns det för olika stödmöjligheter?
Och vad ska man tänka på när man formulerar sin ansökan?

Vid detta seminarium medverkar Marie le Sourd, generalsekreterare för On the Move, som kommer att berätta om hur man kan hitta olika stödmöjligheter via dem och Hanna Olsson från Trans Europe Halles/International Resource Office som kommer att prata om vad man ska tänka på när man planerar och formulerar sin ansökan.

Marie le Sourd är generalsekreterare för On the Move, ett internationellt nätverk för information kring mobilitet inom kultursektorn.
Hanna Olsson är projektledare för International Resource Office (IRO) som drivs av Trans Europe Halles

Zoom länk 4 feb: https://us02web.zoom.us/j/89719138700
Passcode:
769198

:  :  :

ÖVERLEVNAD
11 februari 12.00–13.00

Många konstnärliga residensverksamheter världen över har tvingats till förändringar i samband med corona. Men redan innan pandemin hanterade konstnärliga residens och produktionsplattformar olika typer av svårigheter. Hur kan en verksamhet hitta en modell som klarar av både med- och motgångar?

Joanna Sandell från The Mirror Institution samtalar här med Anna Mellergård från Litteraturnod Vimmerby om de bästa tipsen till konstnärliga plattformar för att genomleva ekonomiska svårigheter.

Zoom länk 4 feb: https://us02web.zoom.us/j/86096520110?pwd=THlNd1haeGVsYXgzUWxVMVBCTzM5Zz09
Passcode: 476587

Datum och tid: 21, 28 januari och 4, 11 februari klockan 12.00–13.00
Anmälan: Ingen föranmälan krävs.

VARMT VÄLKOMMEN!

: : : : : : : : : : : : : : : : : : :

Medverkande:
Mikael Ericsson är konstnär, regissör och konstnärlig ledare för Harp Art Lab.
http://www.harpartlab.se

Robert Hais är konstnär och tidigare konstnärlig ledare för projektet (X)Sites med egen erfarenhet av residens.

Teresa Holmberg är konstnär, medgrundare och verksamhetsledare för IFÖ center i Bromölla i Skåne.
www.ifocenter.com

Anna Mellergård är litteraturutvecklare på Vimmerby Kommun och arbetar med Litteraturnod Vimmerby.

Hanna Olsson är projektledare för International Resource Office (IRO) som drivs av Trans Europé Hall.

Joanna Sandell är curator, skribent och chef för Södertälje konsthall samt medgrundare till The Mirror Institution. www.mirrorinstitution.com

Anna Skogster är seniorrådgivare på Nordisk Kulturkontakt – en institution under Nordiska ministerrådet.

SLAM arbetar med curatoriella och konstnärliga samarbetsprojekt och utgörs av konstnärerna
Annika Enqvist, Henny Linn Kjellberg, Karin Auran Frankenstein och Moa Lönn.

Marie le Sourd är generalsekreterare för On the Move, ett internationellt nätverk för information kring mobilitet inom kultursektorn.


Dessutom medverkar två konstnärsdrivna residens i filmade intervjuer: Robert Jakobsson, Teater Albatross samt Karolin Kent och Tor Palm, Wu Art Space. Det första är ett residens med många års erfarenheter, det andra relativt nystartat.

: : : : : : : : : : : : : : : : : : :

Seminarieserien Residens i en postpandemisk tid – nya perspektiv på bild- och formresidens i Sydsverige genomförs inom ramen för Regionsamverkan Sydsveriges (RSS) särskilda satsningar på bild- och formresidens och produktionsplattformar i Sydsverige.

Regionssamverkan Sydsverige som är ett samarbetsorgan för Sveriges sex sydligaste regioner och som arbetar för en långsiktig hållbar utveckling för Sydsverige består av regionerna Skåne, Blekinge, Halland, Jönköpings län, Kalmar län och Kronoberg.

För frågor runt arrangemanget kontakta RSS beredningsgrupp för bild och form:
Anneli Berglund, biträdande chef Kalmar konstmuseum, bild- och formutvecklare Kalmar län
Mobil: 0702 41 35 08
e-post: anneli.berglund@kalmarkonstmuseum.se


Torun Ekstrand, konstutvecklare, Region Blekinge – Konst i Blekinge

Telefon: 0455-73 7141
e-post: torun.ekstrand@regionblekinge.se


Charlotta Hanno, utvecklare för bild- och formområdet, Region Halland

Telefon: 035-17 98 26
e-post: Charlotta.Hanno@regionhalland.se