STIPENDIATER: BARNKONSTBOK OCH BLEKINGE STAY-AT-HOME ART RESIDENCY

Vi är stolta och glada över att kunna presentera de fem konstnärer som valts ut till stipendiater för Konst i Blekinge. Det var ett mycket svårt val, eftersom det inkommit så många som 65 spännande ansökningar!
Genom alla ansökningar har vi fått syn på flera nya konstnärer som vi hoppas få samarbeta med i framtiden.
Urvalet till de båda stipendierna har gjorts utifrån konstnärernas idéer, motiveringar och bakgrund. 
Juryn består av representanter från Kulturcentrum Ronneby konsthall och Konst i Blekinge. 

Blekinge-Stay-at-Home Art Residency

Kristina Skantze är en konstnär och textil dockmakare som skapar en säregen scenografi, atmosfär och känsloladdning kring sina handsydda figurer. De männiksoliknande varelserna i hennes utställningar befinner sig ibland i gränslandet mellan människa och djur. Nya berättelser lockas fram i gåtfulla möten. Under sin residenstid vill Kristina Skantze utveckla ett arbete där relationen mellan kropp och känsloliv undersöks. Kristina är utbildad på Konstfack i Stockholm och HDK i Göteborg samt har fördjupande studier i dockmakeri.

    

: : : : : : 

Elisabet Svensson utforskar leran som material och kommer under sin residenstid att dokumentera processen kring en utställnings tillblivelse. Hon har utfört många konstnärliga gestaltningar i offentliga rum och har då arbetat i skulpturala former eller i reliefens format. Konstskribenten Thomas Kjellgren beskriver Elisabet Svensson som att ”hon är en våra bästa och viktigaste keramiska skulptörer” i praktverket Lerans Livsformer.

 
: : : : : : 

Kajsa Eldsten arbetar som illustratör med många olika sorters uppdrag där blyertstecknandet är basen i bildskapandet. Det kombinerar hon med digital bildredigering. Hon vill under sin residenstid få tid och möjlighet att utveckla sitt fria skapande och arbeta med andra tekniker än hon brukar för att skapa en bildserie som kan visas i original.
Kajsa är utbildad på Konstfack i Stockholm.


: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : 

Barnkonstbok-stipendium

Halewijn Bulckaen vill utforska bilden som visuellt språk och vill i sin barnkonstbok bearbeta ämnen som HBTQ, allas lika rättigheter, kulturell identitet eller miljö. Det som kännetecknar hans konstnärskap är en otrolig känsla för detaljer och material. Han arbetar bland annat med vardagliga betraktelser i sina illustrationer och skapar sinnliga konstföremål i pärlbroderi. Hållbarhet, kvalitet framför kvantitet är ledord i hans konstnärskap.
Halewijn är utbildad på Kungliga konsthögskolorna i Gent och Antwerpen / Belgien.

   

: : : : : : 

Amanda Hoffner vill utgå från barnets perspektiv och utforska skapandet. Medskapande och kreativa impulser är viktiga komponenter i hennes barnkonstbok. Amanda är en mästare på att bygga upp egna visuella världar som befolkas av färgstarka, yviga och uttrycksfulla karaktärer. Collage, teckning och måleri är hennes främsta material och hon har gjort flera barnböcker. Amanda är utbildad på både HDK i Göteborg och Konstfack i Stockholm.