FOKUS PÅ HANTERING AV KONST OCH KULTURARV

Vad händer bakom kulisserna på en konsthall? Hur arbetar man med hållbar utställningsproduktion? Hur packar och flyttar man en hel museisamling? Hur fungerar den statliga utställningsgarantin? Det är några av frågorna som kommer att diskuteras under tvådagars evenemanget Branschforum för konsthantering. Forumet riktar sig till yrkesverksamma inom konsthanteringsområdet och sänds digitalt 27 och 28 oktober från Kulturcentrum Ronneby konsthall och Blekinge museums föremålsmagasin.

Branschforum för konsthantering belyser kompetensområdet konsthantering vilket inbegriper den praktiska hanteringen av konst- och kulturarvsföremål. Det kan handla om montering, installation, hängning, transport och magasinering. Att hitta lösningar på frågor som berör tillgänglighet, ljussättning, klimatövervakning, design och säkerhet ingår också i uppdraget.

Under det rikstäckande branschforumet kan deltagarna följa med på en konstvandring i barock- och världsarvsstaden Karlskrona. Vi kommer att få en inblick i hur verk av Hilma af Klint transporterats till Australien och Nya Zeeland, mitt under pågående pandemi och Kulturcentrum Ronneby konsthall berättar om hur de hanterar samtidskonst, kommunens konstsamling och samlingen av emaljerade bruksföremål. Antikvarie från Blekinge museum berättar om hur man arbetar med grönt kulturarv i museets barockträdgård. Konst i Blekinge / Region Blekinge belyser ämnet vård av konst i vårdmiljö.

Konsthantering är en viktig del i arbetet med konst och kulturarv, men är ofta osynlig. Vi som samarbetar kring att arrangera årets branschforum vill synliggöra arbetet bakom kulisserna och belysa de behov av samverkan och utveckling inom området.

Branschforumet arrangeras av Riksantikvarieämbetet i samarbete med Blekinge museum, Kulturcentrum Ronneby konsthall / Ronneby kommun och Konst i Blekinge / Region Blekinge.

Läs mer och se programmet i sin helhet:
Branschforum för konsthantering 2021

Datum: Onsdag 27– torsdag 28 oktober 2021
Tid: kl.13:00-16:30.

Branschforum sänds via Zoom.
Det kostar inget att delta, men en föranmälan behövs.