EN KONSTBIENNAL FÖR BARN OCH UNGA

Bästa Biennalen är en konstfestival för barn och unga där du som besökare kan uppleva och skapa konst
tillsammans med andra. Konstbiennalens innehåll produceras av olika deltagande arrangörer såsom konst-
institutioner och kommuner tillsammans med konstnärer. Bästa Biennalen, som har funnits i Skåne sedan 2013, arbetar för att främja barns och ungas möte med samtida konst, bland annat genom att samordna en
återkommande konstbiennal vartannat år. När Bästa Biennalen nu arrangerar den femte konstbiennalen
är den större än någonsin och äger rum i hela södra Sverige under perioden 23 oktober till 7 november 2021.
Detta har gjorts möjligt genom ett initiativ från bild- och formutvecklare i Sveriges sex sydregioner, inom
Regionsamverkan Sydsverige.

Under årets konstbiennal har 81 arrangörer skapat 118 unika arrangemang som möjliggör barns och ungas möte med konst i södra Sverige.

BÄSTA BIENNALEN pågår mellan lördag 23 oktober – söndag 7 november 
SE HELA PROGRAMMET FÖR BÄSTA BIENNALEN 2021 – SAMTLIGA SYDLIGA REGIONER
www.bastabiennalen.se/program

SAMMANFATTNING – DETTA HÄNDER I BLEKINGE UNDER BÄSTA BIENNALEN:

OLOFSTRÖM
Konstnär:
Moustafa Jano

Workshop: Freedom of speeach
Var: Växtverket, Olofström
När: Tisdag 2 nov 13 – 16
Arrangör: Olofströms kommun
Anmäl dig till personalen på Växtverket eller ring kultursekreteraren 0454-935 90. Antalet platser är begränsade.

Hur berättar man i bild om fattigdom, bråk eller yttrandefrihet? Under höstlovet har du som är mellan 13– 19 möjlighet att delta i en fotografisk workshop med ledning av konstnären Moustafa Jano. Under workshoppen undersöker vi och tolkar FN:s barnkonvention fotografiskt, med hjälp av rekvisita och scener.

Moustafa Jano arbetar som fotograf och konstnär. Han är född i Aleppo, Syrien men är numera bosatt och verksam i Blekinge. Han utgår ifrån egna erfarenheter och i hans bilder blandas verklighet och fantasi.

: : : : :

Konstnär: Mattias Olsson
Workshop: Teckna ditt eget bokomslag
Var: Författarmuseet i Jämshög
När: Torsdag 4 nov 13 – 16
Arrangör: Olofströms kommun
Anmäl dig till Olofströms bibliotek 0454-936 00. Antalet platser är begränsade.

Gillar du skräckhistorier, magiska äventyr eller berättelser om superhjältar? Under höstlovet har du som är mellan 9 och 12 år möjlighet skapa ditt eget bokomslag. Vilka bilder lockar berättelserna fram hos dig? Kom och teckna bokomslaget till boken du själv skulle vilja läsa eller skriva. Illustratören Mattias Olsson hjälper dig att locka fram idéerna.
Alla kan teckna men vi gör det på lite olika sätt. Illustratören Mattias Olsson har gjort bokomslag till många kända böcker. Han berättar hur han gör och sedan får du prova vilken teknik som passar dig. Bokomslag kan se väldigt olika ut. Det är det som är det roliga. Vem vet, kanske vi kan göra en utställning tillsammans.

Mattias Olsson är konstnär och illustratör. Han har tecknat och målat så länge han kan minnas. Idag gör han det han drömde om som barn. Han illustrerar böcker och skapar konst som han visar på utställningar.

: : : : : 

KARLSHAMN
Konstnär: Sofia de la Fuente
Workshop och utställning: Artefakter för poesi och rörliga bilder
Var: Karlshamns stadsbibliotek
När: Måndag 1 nov,
kl.10.00-11.30 för 7-9 år och 13.00-14.30 för 10-12 år.
8 platser vid varje workshop.

Arrangör: Bibliotek & Kultur Karlshamn
Platsbokning på Stadsbiblioteket från och med 25/10 kl 10.00 telefon 0454-812 40 eller mail bibliotek.karlshamn@karlshamn.se

Hur blir konst till? Hur skapas konst? Tillsammans med Sofia de la Fuente skapar slumpen och rörelsen konst. En workshop inspirerad av surrealismen där både individen och gruppen är viktig. Konstverket blir ett lekfullt resultat av deltagarnas skapelser i form av ord eller bild, på svenska eller i kombination med andra språk. Det färdiga verket aktiveras av rörelse när ens egna teckningar eller ord sätts ihop och animeras i en apparat som vi kallar bläddrare.

Sofia de la Fuente är en Blekingebaserad konstnär, utbildad modedesigner i ORT institut, Argentina och på Folkuniversitetets Konstskola i Kristianstad. Med bakgrund i textilindustrin och i gatukonst kan hennes konst beskrivas som en ändlös upptäcktsresa. Ett konstnärlig sökande präglat av djärvhet. Idag arbetar konstnären med installation, performance och poesi.

: : : : : 

Konstnär: Yvonne Larsson
Workshop: Naturens fantasi
När: Tisdag 2 nov, kl.10.00-11.30 för 7-9 år och 13.00-14.30 för 10-12 år.
8 platser vid varje workshop.
Arrangör: Karlshamns Konstförening och Bibliotek & Kultur Karlshamn
Platsbokning på stadsbiblioteket från och med 25/10 kl 10.00 telefon 0454-812 40 eller mail bibliotek.karlshamn@karlshamn.se

Vad kan man upptäcka när man är ute i en skog, på en äng, vid stranden, eller i en park? Kanske blommor, djur, en hård vind, mjuk sand, mörka stora träd eller fina stenar? Vilka känslor får vi när vi är ute i naturen? Kan känslan vara olika på olika platser? Konstnären Yvonne Larsson upplever mycket när hon är ute i naturen, hon blir inspirerad. I sin konst och i sina målningar visar hon vad hon ser och vad hon upplever. Kom och träffa Yvonne och se hennes utställning i Konsthallen och prova sedan själv att måla naturens fantasi.

Yvonne Larsson är född 1958 i Blekinge och utbildad vid Forum konstskola i Malmö och Lunds universitet. Hon målar i olja på duk. Målningarna balanserar i gränslandet mellan det föreställande och det abstrakta. Yvonne är inspirerad av naturen i sitt måleri och jobbar på temat i sina workshops. 

: : : : : 

Konstnär: Roland Eriksson
Workshop: Skaparverkstad i Lokstallarna
När: Onsdag 3 nov, kl. 10.00-12.00 för 7-9 år och 13.00-15.30 för 10-12 år.
8 platser vid varje workshop.

Arrangör: Karlshamns Konstförening och Bibliotek & Kultur Karlshamn
Platsbokning på stadsbiblioteket från och med 25/10 kl 10.00 telefon 0454-812 40 eller mail bibliotek.karlshamn@karlshamn.se

Vad vill vi göra tillsammans i Skaparverkstan? Kanske måla vid staffli, göra en skulptur, bygga med återvinningsmaterial? Det är fritt fram, passa på, bara fantasin sätter gränser i Lokstallarna under höstlovets verkstad. Rolles skåp är fulla med färg, lim, skrot, roliga prylar, gips och mycket mera. Kom och skapa! Ledare är Roland Eriksson.
I Lokstallarnas Skaparverkstad finns allt material vi behöver och tillsammans med Rolle får alla chansen att prova på och välja själv vad man vill testa och göra.

Roland Eriksson är pedagog och lärare och har varit ledare för Karlshamns kommuns Skaparverkstad i Lokstallarna under många år.

: : : : : 

SÖLVESBORG 
Konstnär: Rosalia Ramirez
Workshop: Lera/Keramik
Var: Lärcentrum I Sölvesborg
När: Onsdag 3 nov kl.11
Arrangör: Kultur och Bibliotek Sölvesborg
Målgrupp 6-15 år. Begränsat antal platser. Föranmälan krävs. Informationen finnas på www.solvesborg.se

Workshopen i lera och keramik är en taktil upplevelse där deltagarna kan utforska sin kreativitet, undersöka materialet och komma på egna projekt. Rosalia visar materialets egenskaper och möjligheter såväl som traditionella tekniker och kreativa lösningar för att arbeta med verktyg som kan finnas hemma. 

Rosalía Ramírez är en konstnär från Costa Rica. Hennes största passion är att skapa med sina händer. Det är ett av de sätt som hon hittar sann glädje i livet. Det kan vara med lera, vax, metall, trä, sten, tyg, teckning och så vidare.

: : : : : 

Konstnär: Rosalia Ramirez
Workshop: Teckning/Kollage
Var: Lärcentrum I Sölvesborg
När: Torsdag 4 nov kl.11
Arrangör: Kultur och Bibliotek Sölvesborg
Målgrupp 6-15 år. Begränsat antal platser. Föranmälan krävs. Informationen finnas på www.solvesborg.se

Vi undersöker hur vi kan kombinera kollage och teckning. En workshop där vi låter kreativiteten flöda med hjälp av olika material! Vi kommer att visa hur kan man kan få inspiration utifrån varierade material och föremål, som papper, kartong, snöre, tyg, tidningsurklipp, löv, pinnar, blommor med mera, och sedan sätta samman de olika materialen för att skapa egna designer och tavlor. 

Rosalía Ramírez är en konstnär från Costa Rica. Hennes största passion är att skapa med sina händer. Det är ett av de sätt som hon hittar sann glädje i livet. Det kan vara med lera, vax, metall, trä, sten, tyg, teckning och så vidare.

: : : : : 

KARLSKRONA
Konstnär: Maria E Harrysson
Workshop och utställning:
Allt behöver samhörighet!
Var: Fredrikskyrkan, Karlskrona
När: Lördag 30 okt, kl. 10-16, invigning av utställning och workshop
Söndag 31 okt, kl. 10-16, måndag 1 nov, kl.10-16, tisdag 2 nov, kl.10-16, onsdag 3 nov, kl.10-16, torsdag 4 nov, kl.10-16, fredag 5 nov, kl.10-16, lördag 6 nov, kl.10-16, söndag 7 nov, kl.10-16
Arrangör: Blekinge museum, arrangemanget sker i samverkan med Svenska kyrkan. 

Välkommen till en kollektiv konstupplevelse!
Konstnären Maria E Harrysson har under lång tid arbetat med temat kring människans relation till naturen, samhörighet och det kollektiv som vår jord tillhör. Genom skulptur, teckning och textil berättas om en osäker framtid med nya slut där naturlagar upphävs – eller är det kanske ett försök att ställa allt till rätta genom att återföra det mänskliga avfallet till sitt ursprung? Under Bästa Biennalen visas en ny installation av Maria E Harrysson i Fredrikskyrkan.

I anslutning till verket skapar vi ett interaktivt, kollektivt konstverk på plats. Varje besökare bidrar med en egen del till den helhet som växer fram dag för dag. Allt material finns på plats!

Maria E Harrysson (f. 1979) är utbildad vid Konstfack och numera verksam i Malmö och Blekinge.

: : : : : 

Konstnär: Betina Vang
Workshop:
Drömmar
Var: Trefaldighetskyrkan, Karlskrona
När:
Torsdag 4 nov, kl. 10-12 och 13-15
Arrangör:
Kultur- och upplevelser, Karlskrona kommun, arrangemanget sker i samverkan med Svenska kyrkan. 
För barn och unga 11 -19 år. Gratis. Föranmälan krävs. Anmälan och information: betina.vang@gmail.com

Är du intresserad av fotografi och vill utveckla ditt sätt att ta bilder?
Välkomna till ”DRÖMMAR” en workshop i fotografi.
Vi börjar med att tillsammans titta på fotoutställningen ”We have a dream” av fotografen Albert Wiking i Trefaldighetskyrkan. Efter det kommer vi att testa några olika fotoövningar både inomhus och utomhus för att sedan sätta igång med temat drömmar. Du kan fotografera med din mobiltelefon eller annan kamera. Ledare för workshopen är fotografen Betina Vang.

Betina Vang är utbildad på Gamleby fotoskola och Nordens fotoskola. Hon fotograferar både analogt och digitalt. I samband med workshopen kan deltagarna ta del av Betina Vangs unika utställning av svartvita fotografier i ett bildspel.

: : : : : 

RONNEBY
Konstnär: Maria Johansson och Mattias Johansson
Workshop: Klippa, klistra och teckna stort!
Var: Kulturcentrum Ronneby konsthall,
När: Lördag 30 okt, kl.11:30 – 14:30
Arrangör: Kulturcentrum Ronneby konsthall

Klippa-teckna-klistra-strimla-tvätta och packa in som Julia. Teckna stort med Mattias.
En workshop för barn och en hyllning till kreativiteten och olikheten. Workshopen äger rum i utställningen: Ateljé Inuti presenterar The Force, av Mattias Johansson och Julia Göransson. Vi anpassar uppgifterna så att alla barn kan delta.

Prova på Julia Göranssons arbetsmetoder. Julia experimenterar med allt hon hittar, det ska vi också göra.
Vi ritar även en stor gemensam teckning på vägg, runt, runt med mycket blyerts! Den utställande konstnären Mattias Johansson visar oss hur det går till och tecknar tillsammans med oss. Kom och var med!

Maria Johansson är konstnärlig handledare på Ateljé Inuti, en daglig verksamhet för personer med funktionsvariationer. Hon har en mångårig erfarenhet av att anordna workshops för barn. Marias eget konstnärskap utgår från de vitt skilda material som hon samlar, demonterar, konstruerar, kombinerar, interagerar, arkiverar och använder igen. Hon arbetar främst med installation och skulptur.

Mattias Johansson är konstnär på Ateljé Inuti. De senaste åren har Mattias övergått till att arbeta med abstrakta bilder. Han jobbar stort på vägg och har en näst intill rituell, dansliknande rörelse när han tecknar sina oändligt många organiska former. Ibland tills papperet blänker av den svarta grafiten.

: : : : : 

Varmt välkommen att besöka utställningarna på Kulturcentrum Ronneby konsthall under Bästa Biennalen. 

Utställning: Utvalt i Syd 2021 pågår fram till den 31 okt.
Utvalt i Syd” 2021 är en jurybedömd vandringsutställning som arrangeras av Form/Design Center, Konsthantverkscentrum och Skånes hemslöjdsförbund sedan 2015. I ”Utvalt i Syd” lyfts spännvidden för det hantverksdrivna skapandet med allt från konceptuellt konsthantverk till traditionella slöjd- och bruksföremål. Syftet är att stärka intresset för och öka kunskap om konsthantverk, slöjd och form av idag.

Se utställningen och låt dig inspireras att testa olika slöjdtekniker i utställningens verkstadsdel.

: : : : : 

Utställning: ATELJÈ INUTI pågår fram till den 31 okt.
The Force – Kraften. Mattias Johansson och Julia Göransson.
Två konstnärer som har skaparkraft och en outsinlig kreativitet kan för första gången visa på sin stora spännvidd. De 1000 kvadratmetrarna i Kockums Emaljerfabriks gamla packcentral gör det möjligt.
Ateljé Inuti startade 1996 i Stockholm och är en ateljéverksamhet för konstnärligt begåvade personer med funktionsvariationer.
Kom och se utställningen!

I Kulturcentrums norra konsthall hittar du också vår öppna verkstad där du är välkommen in för att arbeta kreativt inspirerat av utställningen. Material och redskap som relaterar till Mattias och Julias utställning är framme så det är bara att sätta igång.

: : : : : 

Arrangörerna i Blekinge är Sölvesborgs kommun, Karlskrona kommun, Karlshamns kommun, Olofströms kommun, Blekinge museum och Kulturcentrum Ronneby konsthall / Ronneby kommun. I Karlskrona samarbetar arrangörerna Svenska kyrkan.

Bästa Biennalen arbetar året runt med utvecklingsarbete, fortbildning, nätverkande och samverkan på nationell och internationell nivå. Bästa Biennalen finansieras av Region Skåne, Kulturrådet och Ystads kommun med huvudkontor på Ystads konstmuseum. Till konstbiennalen 2021 har fem nya regioner tillkommit i södra Sverige – Region Blekinge, Region Halland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län, Region Kronoberg, vilka medfinansieras av sina respektive regioner.