JULIA LINDEMALM

Blekinge Stay-at-Home-Art-Residency är ett stipendium för konstnärer med Blekingeanknytning. Utlysningen skedde i december 2020 av Konst i Blekinge / Region Blekinge i samverkan med Kulturcentrum Ronneby konsthall / Ronneby kommun. Blekinge Stay-at-Home-Art-Residency kom till på grund av den svåra ekonomiska situationen för många konstnärer under pandemin. Stipendiet på 35 000 kr gav två yrkesverksamma konstnärer med Blekingeanknytning möjlighet att utveckla sitt konstnärskap. I stipendiet ingår att konstnären i text och bild dokumenterar en del av sitt arbete t.ex. genom ett digitalt ateljébesök, en ljudinspelning eller en text om konstskapande. 

Julia Lindemalm – en film om grisen som djur och dess plats i samhället Blekinge Stay-at-Home-Art-Residency.
Hela projektet kommer att visas på Kulturcentrum Ronneby konsthall 2022.

”Jag fick Blekinge Stay-at-Home-Art-Residency för att med min kamera undersöka grisen som djur och dess plats i vårt samhälle. Sedan 2019 har jag fotograferat frigående grisar på en gård utanför Malmö med en analog mellanformatskamera. Min ambition är att försöka förstå grisen och att fånga deras skönhet.

Under tiden med stipendiet har jag testat en ny metod. Jag har köpt en GoPro kamera (liten videokamera) och en mick för att komma nära de frigående grisarna på ett sätt som jag inte kan med min analoga stillbildskamera. Med rörlig bild har jag lyckats fånga ljud och rörelser som inte ryms i fotografi.

I mina fotografier letar jag efter det vackra och upphöjda ögonblicket. I rörlig bild kan jag hitta det taktila – ljud, rörelser och interaktion som fördjupar känslan och förståelsen för djuren, på ett sätt som kompletterar stillbilderna.

Jag kommer att fortsätta arbeta med både video och foto under året som kommer. De färdiga verken kommer att visas på Kulturcentrum Ronneby Konsthall i slutet av 2022.”

Följ länken till en introduktion av filmen:
https://www.youtube.com/watch?v=gKZRuwESghI

Julia Lindemalm är uppvuxen i Karlskrona. I Blekinge har vi tidigare sett hennes fotoprojekt Zoo WorldKulturcentrum Ronneby Konsthall liksom fotografier i utställningen På Väg Karlskrona konsthall. Zoo World visades också på Abecita Konstmuseum i Borås. Utställningen Katt People kommer att visas för första gången i februari 2021 och det blir på Arbetets Museum i Norrköping. Julia Lindemalm erhöll det första Lars Tunbjörkspriset. Sommaren 2021 håller hon tillsammans med Sofia Robertsdotter i en fotokurs på Massmanska kvarnen.

Läs mer om Julia Lindemalm 

Foto: Julia Lindemalm