SKAPA SOM KONSTNÄREN KLARA BERGE
– SPIKA DIN EGEN INSTALLATION

Hur skapar man bilder med hjälp av tråd? Under sommaren pågår utställningen ”Flicker Light, Shimmering Dark” med konstnären Klara BergeKulturcentrum Ronneby konsthall. Klara arbetar mycket med textila material som tråd, garn eller väv. Bli inspirerad av konstnären Klara Berge och skapa tråd-spik-konst av materialet som du hittar i sommarens Konst-kit.

Linjer är viktiga i Klara Berges konst, hon arbetar med linjer med både penna och tråd. Hon upprepar linjen, det tecknade strecket eller tråden, många, många gånger tills den bildar ett mönster. Hon bygger upp stora skulpturer genom trådar som bildar en form eller ett mönster. Det tar lång tid att göra ett konstverk, men resultatet blir väldigt vackert. I sommarens Konst-kit hittar du material till tråd-spik-konst. Konst-kitet är inspirerat av Klara Berges konst.

Vad är viktigt för dig i din konst?
– Dubbelsidigheter eller motsater. Att allt har två sidor som skugga och ljus eller stillhet och rörelse. Med min konst vill jag lyfta vikten av kontemplativa rum, skapa utrymme för förundran och en upplevelse av magi i tillvaron. Genom materialiteten närmar jag mig det immateriella och det ordlösa, letar efter dörrar in till mentala sfärer för att skapa rumsligheter att kliva in i med både kropp och sinne, säger Klara Berge.

Utställningens namn kan översättas till ”Flimrande Ljus, Skimrande Mörker”. Det låter lite poetiskt och magiskt. Hon arbetar mycket med konstnärliga installationer, det är ett konstverk där rummet är viktigt. Rummet kan vara en del av konstverket, eller kan ett rum bli ett konstverk eller installation. Den som tittar på konstverket kan bli en del av installationen, alltså en del av konstverket. En installation är inte en skulptur och inte en målning, men en målning eller skulptur kan bli en del av en installation. Låter det konstigt? När du ser Klara Berges konstverk så förstår du vad en installation kan vara.

I sommarens Konst-kit hittar du inspiration och material till tråd-spik-konst eller kan man spika sig en egen installation. Bli inspirerad av konstnären Klara Berge och skapa med materialet som du hittar i Konst-kitet. Konst-kiten vänder sig främst till dig som är mellan 6-12 år.

Konst-kiten hittar du på följande platser i Blekinge …
Karlskrona kommun: Sommarlovsbussen i Wämöparken, Karlskrona. Se hela turnéplanen på visitkarlskrona.se
Ronneby kommun: Kulturcentrum Ronneby konsthall
Sölvesborgs kommun: Konsthallen i Sölvesborg
Olofströms kommun: Biblioteket i Olofström
Karlshamns kommun: Biblioteket i Karlshamn

Kulturcentrum Ronneby konsthall, Kallingevägen 3, 372 30 Ronneby, Öppettider: Tis-fre 11-16, lör-sön 11-15, Fri entré Klara Berges utställning ”Flicker light, Shimmering Dark” pågår från 12 juni – 29 augusti 2021

Ett samarbete mellan Kulturcentrum Ronneby konsthall / Ronneby kommun och Konst i Blekinge / Region Blekinge.
Tack till Sölvesborgs kommun, Karlshamns kommun, Karlskrona kommun och Olofströms kommun.