VAD KAN HÄNDA NÄR KONSTNÄRER FÅR EXPRIMENTERA MED 3D-PRINTING & ÅTERBRUKAT MATERIAL?

Samverkan Konst & Industri
3D-printing på SCULPTUR AB
2 x stipendier för konstnärer
Summa: 80 000 kr / konstnär

Konst i Blekinges satsning på samverkan mellan konst och industri i Blekinge fortsätter på sitt tredje år. Vilka nya former och produktioner, vilken kunskapsutveckling och vilka nya experimentella samarbetsmöjligheter kan uppstå när konst och industri sammanförs?

Vi har nu den stora glädjen att presentera de båda konstnärerna som får stipendium för att producera inom 3D-printing på företaget Sculptur i Karlshamn under våren 2021. Av en slump visar det sig att båda konstnärerna har anknytning till Irak och Karlshamn.

Haidar Mahdi och Jumana Hamdani
Konstnärerna som valts får möjlighet att utveckla sina idéer och testa material, form och tekniker. Urvalet av konstnärer skedde utifrån konstnärlig motivering, förnyelse och utvecklingsmöjligheter efter projektet. Vi fick in många intressanta ansökningar med olika perspektiv och ingångar och hoppas att samverkan kan fortsätta tillsammans med flera konstnärer efter projektet.


Haidar Mahdi
Leran alltid funnits med i Haidar Mahdis konstnärskap efter utbildningen inom keramik och glas på Konstfack och i Fri konst på Kungliga Konsthögskolan. Haidar Mahdi skriver i sin motivering att det var leran som gjorde att han började intressera sig för flera olika sorters material och berättelser, och att han i detta projekt vill experimentera med att överföra det taktila i sina keramiska skulpturer till arbetet med robotar och plast. Hur kan ett nytt material, skala, rumslighet, form och textur påverka våra sinnen och det taktila minnet? Vad kan en robot tillföra ett taktilt hantverk, eller ett konstnärligt hantverk tillföra en robot? Vad händer i mötet mellan teknik och hantverk? I tidigare verk har Haidar Mahdi arbetat med olika uttryck och material som till synes kolliderar och samtidigt skapat nya överraskande kopplingar mellan t.ex. rokoko och black-metal; technomusik och ornament; skulptur och funktionalitet eller porslin och metall. Haidar Mahdi är uppvuxen i Karlshamn och hans konstnärskap bär spår efter hans föräldrar med bakgrund i Irak och Polen.


Jumana Hamdani
Jumana Hamdani skriver i sin ansökan att hon vill arbeta med experiment som förhåller sig i gränslandet konst, arkitektur och teknik och med ett visionärt fokus. I en serie arkitekturlaboratorier vill hon skapa imaginära strukturer för morgondagens arkitektur och levnadsmiljöer. Hur kan man modellera fram och skapa komplexa strukturer som tidigare varit otänkbara? Hur kan digitala verktyg, robotik, 3D-teknik och återbruk förbättra våra vardagsmiljöer? Hamdanis motivering fungerar väl in i arbetet med det nya politikområdet gestaltad livsmiljö som i korta drag handlar om att arbeta med en helhetssyn på våra livsmiljöer och de utmaningar våra samhällen står inför. Genom detta tvärvetenskapliga samarbete vill Jumana Hamdani skapa ny kunskap och nya designverktyg för framtidens livsmiljöer. Jumana är i grunden utbildad som arkitekt och designer i Bagdad, och bor sedan många år tillbaka i Karlshamn.

Sculptur Sweden AB
Re-shape the future är det Karlshamnsbaserade företaget Sculpturs motto. Sculptur arbetar med cirkulär ekonomi och har kretsloppstanken i allt de gör. Kortfattat betyder det att de återanvänder material och saker som tidigare tillverkats. De arbetar med minskad materialanvändning, minskat avfall och med visionen att spara på jordens resurser.

Art Eco System – Art Mesh
Konst i Blekinge har beviljats utvecklingsbidrag av Kulturrådet till samverkan mellan konst och industri inom projektet Art Mesh som är en del av Art Eco System-projektet. Konst i Blekinge har tidigare genomfört en serie besök för konstnärer inom tillverkningsindustri, labb och uppfinnarverkstäder inom projektet Art Mesh samt gjort en kartläggning av industrisamarbetspartners, expertis och produktionsmöjligheter för konstnärer i Blekinge. På vår webbsida finns resurser och produktionsmöjligheter samlade: www.konstiblekinge.se/konstnarsinfo Detta material kommer snart att kompletteras med lanseringen av SPOK (samtida produktion och konsumtion) i Blekinge som Region Blekinge driver.

Samverkan med Kulturcentrum Ronneby Konsthall
Konst i Blekinge samarbetar med Kulturcentrum Ronneby konsthall för att stärka konstområdet i regionen både regionalt och internationell och med målet att skapa ett regionalt Konstresurscentrum. Konstnärsproduktionerna inom Sculptur kommer att presenteras på Kulturcentrum.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Läs mer om SCULPTUR: https://sculptur.se/

För mera information
Kontakta Torun Ekstrand, konstutvecklare, Konst i Blekinge

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ett samarbete mellan:
SCULPTUR
Konst i Blekinge / Region Blekinge
Kulturcentrum Ronneby konsthall / Ronneby kommun 
Kulturrådet