KIM DEMÅNE – KONSTNÄRLIG PROCESS

Förra året gjorde Konst i Blekinge flera utlysningar för konstnärer från Blekinge eller med Blekingeanknytning. Tillsammans med industrier fick konstnärer chansen att testa och undersöka en konstnärlig idé. Kim Demåne är en av konstnärerna som valts ut till utlysningarna inom projektet Art Mesh/Art Eco System – produktion Konst & Industri.

Projektet har möjliggjorts genom en beviljad ansökan till KulturrådetArt Eco System för konstnärlig produktion.

Kim Demåne har fått möjligheten att utveckla en konstnärlig idé och tillsammans med Water Jet Lego skapa något nytt och oväntat. Kim väver samman det analoga med det digitala i sina arbeten som ofta växer ut i offentliga rum.

   

Kim Demåne  ger en inblick i sin konstnärliga process…

Dem första tankarna under min skissprocess var att jag ville göra något stort med en WOW-effekt. Som en färgstark och skrikande målning på en grå vägg. Men utformad i metall och att formen och dess uttryck skulle stå för WOW-effekten.

Efter några skisser inser jag att den här modulen jag skissat upp inte hör hemma som en gestaltning, utan
mer på en utställning. Dessutom skiljer sig uttrycket väldigt mycket ifrån vad jag brukar göra med en sprayburk på en vägg. Tillverkningskostnaden är hög. Jag skulle ha väldigt svårt att sälja skulpturen och därmed kanske inte få möjligheten att forska vidare med vattenskärning och andra gestaltnings projekt.

Här inser jag att Art Mesh ger mig en fantastisk möjlighet att producera något jag kan fortsätta tillverka även efter projektet. En produkt som en privatperson kan ta med sig hem. Samtidigt erkänner jag för mig själv jag inte är speciellt sugen på att göra designprodukter av min konst. Jag är mer intresserad av att hitta en ny teknik som jag kan återanvända och skapa unika verk med. Ett arbetssätt som är tillräckligt hållbart och säker i en offentlig miljö, som dessutom är besläktad sig med mina muralmålningar.

Det skulle visa sig att min digitala kunskap skulle vara till stor nytta i utformningen av skulpturen ovan.
Roboten som skär i aluminiumet använder sig nämligen av ritningar som kan tillverkas i programmet Illustrator som jag använt mig av i över 10 år.
En nöjesfylld arbetsprocess.
Att skära ut mina digitala teckningar är en naturlig övergång och ett möte med min offentliga konst.

Jag börjar förenkla mina idéer, gick tillbaka till väggen. Börjar fundera på hur man kan göra en väggmålning fast i metall. Jag tänker direkt på reliefer. Konst som bevarats i tusentals år och gett oss en inblick i dåtida samhällen.

Den mänskliga staden växer fram. Att bebygga den här planeten utan någon som helst tanke på hur jorden mår är grunden till vårt nutida samhälle.
Jaget är ett kretskort programmerad att bygga samhället större och stäva efter påhittade höjder. Samtidigt växer ett hopp av känslor och djupare förståelse för varandra. Vi kämpar emot men räcker tiden till?
Och kan små människor som vi göra en förändring?

/ Kim Demåne