JULKALENDER I KONSTENS TECKEN

Konst i Blekinge startar nedräkningen …

Vi behöver något att se fram emot under denna mörka och kalla period. Kanske behöver vi lite extra ljus och inspiration i tillvaron under dessa coronatider. Konst i Blekinge / Region Blekinge vill genom adventskalender i konstens tecken rikta strålkastarljuset mot intressanta konstnärskap med Blekingeanknytning. 

Julkalendrar i olika tappningar har blivit en modern klassiker. Den första svenska adventskalendern gavs ut 1934 av Sveriges Flickors Scoutförbund med syfte att samla medel till flickscoutrörelsen. Kalendern illustrerades av Aina Stenberg MasOlle, en känd sagoboksillustratör. År 1956 sände Sveriges Radio sin första julkalender och 1960 gjorde julkalendern även entré i TV med figuren Tittelure.

Det är nu tredje året som Konst i Blekinge arrangerar en konstjulkalender, varje dag från 1:a till 24:e december kommer ett verk av en konstnär publiceras på våra sociala kanaler (Facebook och Instagram).
Bakom varje lucka döljer sig ett verk som konstnären själv valt ut exklusivt för kalendern. Vi har försökt hitta en bra blandning mellan konstnärliga tekniker och uttryck, män och kvinnor, ålder och bakgrund.
Den gemensamma nämnaren är intressanta konstnärskap och att alla har en anknytning till Blekinge. Vi är väldigt stolta och glada över att presentera årets julkalender!

Medverkande konstnärer i året julkalender är Anders Kappel, Annika Ekdahl, Elin Wikström, Jenny Carlsson Grip, Haidar Mahdi, Peter Svedberg, Maria E Harrysson, Jumana Hamdani, Maria Johansson,
Kajsa Eldsten, Karolina Bång, Åke Franzén, Nuno Braumann, Gustaf Montelius, Anna Brag, Dea Svensson, Julia Lindemalm, Pia König, Maria Lundström, Alexander Höglund, Peter Svedberg, Rosalia Ramirez, Stina Eldsten, Niklas Karlsson och Birgitta Göransson.

Konst i Blekinge vill utveckla konstområdet i länet och är en del av Region Blekinge. Vi arbetar med att skapa en god infrastruktur för konsten och stärka professionella konstnärers villkor.
Just nu har vi en residensutlysning ”Blekinge Stay-at-Home”. Utlysningen riktar sig till yrkesverksamma konstnärer med Blekingeanknytning.

Konst i Blekinge arbetar bland annat med att …
• Initiera samarbeten och nätverk regionalt och internationellt och då särskilt med ett Östersjöperspektiv.
• Arrangera utbildningar för konstinstitutioner, konstföreningar och konstnärer.
• Arrangera konstnärliga residens – A.I.R. Blekinge, Artist In Residence.
• Vara en katalysator för intressanta konstprojekt med hög konstnärlig kvalitet.
• Skapa en långsiktig strategi och handlingsplan för konsten i regionen.
• Utveckla ett regionalt konstresurscentrum tillsammans med Kulturcentrum Ronneby konsthall.
• Stödja Blekinges kommuner i deras arbete med bland annat offentlig konst.