TRE KONSTPEDAGOGISKA TIPS INSPIRERADE AV JARL INGVARSSON

Under sommaren pågår utställningen Kören övar med konstnären Jarl Ingvarsson på Kulturcentrum Ronneby konsthall. Konst i Blekinge / Region Blekinge har satt samman idéer, tips och konstmaterial i en påse, ett Konst-kit helt enkelt. 

Hur brukar du måla? Snabbt, noggrant, fantasifullt eller allt på samma gång? Jarl målar lekfullt och glatt med många olika färger. Hans konstnärliga stil kan beskrivas som färgstark och expressionistisk.

Vad är expressionism?
En inriktning inom konsten där man brukar måla sina känslor. Istället för att måla avbildande, som det ser ut, målar konstnären sina egna känslor och tankar. Inom expressionismen är det viktigaste att ett konstverk förmedlar en stark känsla, det behöver inte vara vackert, det viktigaste är att konstnären lyckas förmedla en känsla.

För Jarl Ingvarsson är musik viktigt, han spelar själv orgel och sjunger i kör. Man kan säga att hans målningar är som musik där färgerna sjunger och dansar tillsammans. Om Jarl var musiker hade han spelat jazz. Han tycker om klanger, harmonier och jobbar ofta i serier, där rytmen är viktig.

I utställningen på Kulturcentrum Ronneby konsthall hittar du många olika karaktärer och figurer i Jarls målningar, det finns poeter, dirigenter och musiker. Varje målning har en röst, alla röster låter olika. Vissa låter bra och andra inte så bra, men tillsammans bildar de en kör av röster.

Fakta om Jarl Ingvarsson:
Jarl är född i Eritrea 1955 men bor och arbetar idag i Sparsör som ligger i Borås kommun, Sverige. Han är utbildad på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Jarl Ingvarsson målar med mycket färg och starka kontraster, stark skillnad mellan färg och ljusstyrka. Man ser tydligt penseldrag och former i hans målningar. När Jarl var liten hade han drömmar om att bli advokat, journalist, bonde eller munk.

Här kommer tre konstpedagogiska tips för dig…

SJÄLVPORTRÄTT
Självporträtt i konsten!
Att jobba med självporträtt är vanligt i konsten. Självporträtt avbildar som andra porträtt ansiktet. Det finns olika typer av självporträtt. Självporträtt kan vara humoristiska, baserade på intressen/hobby eller föreställande, att man målar eller ritar av ansiktet precis som det ser ut. Eller så vill man förmedla en känsla.

Vilken känsla vill du förmedla med ditt självporträtt? Glad, nedstämd, arg eller förväntansfull? Arbeta med känslan i bilden genom att använda olika färger. Inspireras av Jarl Ingvarssons konst.

Skapa ett självporträtt i Jarl Ingvarssons stil med hjälp av papper, tyg, knappar, sax, rep, färg, pensel, garn, gummiband, gem, tidningar, tejp, godispapper och lim.

PARAFRAS AV JARLS MÅLNING
Vad är en parafras?
Parafras är en typ av efterhärmning av ett konstverk. Man inspireras av en konstnär eller konstverk men gör sin egen tolkning på sitt eget sätt. När man gör en parafras är det viktigt att kunna se vilken konstnär eller konstverk som man inspirerats av. Lyft fram en eller flera detaljer från konstverket och tolka om det. Parafraser får gärna vara humoristiska och kan vara en form av hyllning till originalet. Parafras kommer från grekiskan och betyder omskrivning.

Skapa en parafras av Jarl Ingvarssons målning med hjälp av papper, tyg, knappar, sax, rep, garn, gummiband, gem, tidningar, tejp, godispapper, legobitar och lim.

Tag ett kort med mobilen och lägg upp på social medier, tagga ditt verk med #konstiblekinge


BAKA OCH SKAPA
Gör en tårta inspirerad av Jarl Ingvarsson.

Gör en grund av t. ex. sockerkaka eller maräng. Gör ett täcke av grädde. Titta på Jarls målning. Lyft fram några tydliga detaljer från målningen. Gör en egen kreativ tolkning och njut av tårtan tillsammans med kompisar eller familj.

Recept på sockerkaka: 2 ägg, 2 dl socker, 50 g smör eller margarin, 1 dl mjölk, 3 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker.
Grädda på 175° i 35 min.
Dekorera med godis, bär, frukt och blommor.

Konst-kiten hittar du på följande platser i Blekinge…

Karlskrona kommun: På den turnerande sommarlovsbussen Busse med start den 29 juni i Wämöparken. Se hela turnéplanen på visitkarlskrona.se, sök på Sommarlovsbussen 2020 eller på Facebook/Sommarlovsbussen i Karlskrona
Ronneby kommun: Kulturcentrum Ronneby konsthall
Sölvesborgs kommun: Konsthallen i Sölvesborg
Olofströms kommun: Biblioteket i Olofström och Tulseboda brunn
Karlshamns kommun: Biblioteket i Karlshamn