BLI INSPIRERAD OCH SKAPA SOM KONSTNÄREN JARL INGVARSSON

Under sommaren pågår utställningen Kören övar med konstnären Jarl Ingvarsson på Kulturcentrum Ronneby konsthall. Konst i Blekinge / Region Blekinge har satt samman idéer, tips och konstmaterial i en påse, ett Konst-kit helt enkelt.

Hur brukar du måla? Snabbt, noggrant, fantasifullt eller allt på samma gång?
Jarl målar lekfullt och glatt med många olika färger. Hans konstnärliga stil kan beskrivas som färgstark och expressionistisk. Expressionismen är en inriktning inom konsten där man brukar måla sina känslor. Istället för att måla avbildande, som det ser ut, målar konstnären sina egna känslor och tankar. Inom expressionismen är det viktigaste att ett konstverk förmedlar en stark känsla, det behöver inte vara vackert, det viktigaste är att konstnären lyckas förmedla en känsla.

I utställningen på Kulturcentrum Ronneby konsthall hittar du många olika karaktärer och figurer i Jarls målningar, det finns poeter, dirigenter och musiker. Varje målning har en röst, alla röster låter olika. Vissa låter bra och andra inte så bra, men tillsammans bildar de en kör av röster. För Jarl Ingvarsson är musik viktigt, han spelar själv orgel och sjunger i kör. Man kan säga att hans målningar är som musik där färgerna sjunger och dansar tillsammans. Om Jarl var musiker hade han spelat jazz. Han tycker om klanger, harmonier och jobbar ofta i serier, där rytmen är viktig.

Konst i Blekinge har satt samman 300 Konst-kit som innehåller material och konstpedagogiska tips på hur man kan inspireras av Jarl Ingvarssons konst och skapa själv. Skapa ett självporträtt, parafras eller varför inte baka en konsttårta inspirerad Jarl Ingvarssons konst. Konst-kiten vänder sig främst till barn och unga som är mellan 6-12 år och kommer att delas ut i samtliga kommuner i Blekinge. Bli inspirerad av konstnären Jarl Ingvarsson och skapa på olika sätt. Konst-kiten är ett samarbetsprojekt mellan Karlskrona kommun, Ronneby kommun, Olofströms kommun, Karlshamns kommun, Sölvesborgs kommun och Konst i Blekinge / Region Blekinge.

Konst-kiten hittar du på följande platser i Blekinge…

Karlskrona kommun: På den turnerande sommarlovsbussen Busse med start den 29 juni i Wämöparken. Se hela turnéplanen på visitkarlskrona.se, sök på Sommarlovsbussen 2020 eller på Facebook/Sommarlovsbussen i Karlskrona
Ronneby kommun: Kulturcentrum Ronneby konsthall
Sölvesborgs kommun: Konsthallen i Sölvesborg
Olofströms kommun: Biblioteket i Olofström och Tulseboda brunn
Karlshamns kommun: Biblioteket i Karlshamn