UNG, KONSTNÄRLIG MED SKRIVFLOW?

I sommar får grupp ungdomar möjlighet att prova att arbeta inom de konstnärliga- och litterära fälten. Region Blekinge satsar på feriearbete för ungdomar som bor i Blekinge och mellan 17–19 år. Inom satsningen arrangerar Biblioteksutveckling Blekinge & Kronoberg ”Skrivsommar” och Konst i Blekinge arrangerar ”Konstsommar”. Biblioteksutveckling Blekinge & Kronoberg och Konst i Blekinge är en del av Region Blekinge.

Under fyra fullspäckade sommarveckor får en grupp ungdomar chansen att utveckla sitt skrivande eller testa på att arbeta inom det konstnärliga fältet. Författaren Felicia Stenroth med koppling till Olofström är först ut som föreläsare på Skrivsommar 2020 i Olofström. Hon är bra på att skapa lugn och att lära deltagarna att reflektera över texter; såväl sina egna som andras.

Internationellt kända ungdomsförfattaren Per Nilsson från Sölvesborg kommer också att vara handledare under en veckas tid för ungdomarna i projektet Skrivsommar. Han har många års erfarenhet som pedagog och författare.

Under ett studiebesök på  Knoester Reklambyrå kommer ungdomarna att lära sig processen från utkast eller bokidé till en tryckt bokprodukt. Skrivsommar kommer att innehålla allt från besök på Författarmuséet, träna på uppläsning av sina egna texter till att utveckla barnboksidéer tillsammans med Konstsommar.

Skrivsommar blir en repris på förra årets succé, men ändå inte, säger Pia Redin, litteratursamordnareBiblioteksutveckling Blekinge & Kronoberg.

Inom satsningen Konstsommar, ingår att skriva om konst, prova att arbeta konstpedagogiskt samt att utvecklas och arbeta konstnärligt i olika tekniker. Med handledning av yrkesverksamma konstnärer och en konstpedagog får åtta ungdomar utveckla sin kreativitet.

– Jag vill att de ungdomar som får chansen att arbeta inom ramen för Konstsommar ska få en inblick i vad det innebär att arbeta inom det konstnärliga fältet och vilka yrkesmöjligheter som finns. Vi hoppas att Konstsommar kan bli en ingång till en yrkeskarriär för de drivna ungdomar som söker sig till oss. Kanske kommer Sveriges framtida curatorer, konstkritiker eller konstnärer finnas bland deltagarna, säger Karin Sandahl AndrénKonst i Blekinge.

Ungdomarna i projekten Konstsommar och Skrivsommar kommer att ha en gemensam avslutning på Massmanska kvarnen i Ronneby, fredagen 10 juli. Då kommer publiken kunna avnjuta ungdomarnas alster i ljud, bild och form – ett fritt konstnärligt potpurri och fyrverkeri!

Feriearbetet Skrivsommar och Konstsommar kommer att pågå mellan perioden måndag 15 juni till fredag 10 juli.
Ansökning sker genom Region Blekinges lediga jobb-sida, eller läs mer på www.konstiblekinge.se
Sista ansökningsdagen är 15 mars 2020.

Foto: Linn Redin