Levande vävstol – Manufaktur Blekinge i regi av Julita Wójcik

Manufaktur är en textil workshop och en konstnärlig aktion av den polska konstnären Julita Wójcik. Manufaktur är en Levande Vävstol som genomförs av konstnären tillsamman med deltagare från Blekinge. Under aktionen fungerar en grupp deltagare tillsammans som en storskalig vävstol eller maskin.

Konstruktionen, hantverket och samarbetet mellan människor är viktiga delar i aktionerna. En monumental trasmatta av återvunnen textil väcks till liv av den extraordinära vävstolen. Symboliskt kommer Blekinges samhällsmatta att väva samman olika grupper av människor. Aktionerna kommer att genomföras i olika rum och offentliga platser i Blekinge och öppnar upp för samtal.

Aktionen genomfördes första gången under en workshop som var en del av utställningen The Splendor of TextilesZachęta, National Gallery of Art i Warszawa 2013.
Se en film från aktionen.

Varmt välkomna till Levande vävstol – Manufaktur Blekinge i regi av Julita Wójcik.

Bräkne-Hoby
När:
Tisdag 15 oktober, kl. 9 – 12

Var: Bräkne-Hoby folkhögskola, Synvillan

Ronneby
När:
Tisdag 22 oktober, kl.13 – 16

Var: Kulturcentrum Ronneby konsthall, Norra konsthallen

Sölvesborg
När:
Torsdag 24 oktober, kl.13 – 16

Var: Slottslängorna, Slottsallén 5A

 

Har du tyger till Levande vävstol – Manufaktur Blekinge?
Lämna in dina tyger i receptionen på Kulturcentrum Ronneby Konsthall, Kallingevägen 3.
Öppettider tis-fre 11-16, lör-sön 11-15.

Julita Wójcik är en av Polens mest kända konstnärer och hon arbetar med aktioner och installationer. Hon har fått många priser för sin konst, bland annat för verket ”Regnbågen” i en rondell i Warszawa som blev mycket omdebatterat för några år sedan.

Läs mer om Julita Wojcik.

Levande vävstol – Manufaktur arrangeras av Konst i Blekinge, Slöjd i Blekinge / Region Blekinge och Kulturcentrum Ronneby konsthall / Ronneby kommun.
Samarbetspartners i projektet är Grupp 39, Blekinge folkhögskola, Textilia, Blekinge läns hemslöjd, Blekinges Hemslöjdsförening, Textil Studio och Sölvesborgs kommun.

Photo credit: Julita Wójcik ’Manufaktura’ 2013 (english title ’Manufacture’) During workshops in Zacheta – National Gallery of Art in Warsaw.
Photo: Jacek Niegoda