Work-in-progress, Före-ställningen och Sculpture of the Terrain

lördag 14 september kl. 13.00 öppnar Kulturcentrum Ronneby konsthall sina höstutställningar. Fyra spännande konstnärskap presenteras med olika uttryck och inriktning.

ATELJÉSTIPENDIATER 2019
ROSALIA RAMIREZ – WORK-IN-PROGRESS
XENIA KLEIN – DMZ / POST-POSTALSERVICE

Kulturcentrum Ronneby Konsthall
Galleriet, 14 september – 3 november 2019
Arrangör: Konst i Blekinge / Kulturcentrum Ronneby

Under våren utlystes ateljéstipendium för yrkesverksamma konstnärer som behövde tid och plats för att utveckla ett projekt, gestaltning eller experimentera med nya format. Rosalia Ramirez och Xenia Klein är två unga konstnärer som bor i Blekinge och valdes till ateljestipendiater. Rosalia Ramirez arbetar med föreställande skulpturer i stor skala. Xenia Klein undersöker den emotionella potentialen i att skriva brev på platser där många hinder står i vägen för brevskickandet.

I samband med vernissagen på Kulturcentrum Ronneby Konsthall arrangeras konstnärssamtal med den marockanska curatorn Meryem Saadi, samtalet leds av Xenia Klein. Arrangemanget är en del i programserien Artist in Retreat.

Artist in Retreat #3
När: Lördag 14 september, kl.14:30
Var: Kulturcentrum Ronneby Konsthall, Hörsalen

Kulturcentrum Ronneby Konsthall samarbetar med Konst i Blekinge/Region Blekinge för att stärka konsten i regionen. Syftet är att skapa en infrastruktur för konsten i länet och skapa goda förutsättningar för konsten både regionalt och internationellt.

:::::::::::::::::::::::::::::::

JILL  LINDSTRÖM 
FÖRE-STÄLLNINGEN
14 september – 3 november

I Jill Lindströms arbete undersöker hon hur kunskap och idéer skapas och förmedlas. I arbetet med installationer, skulptur, målning, video och text tänjer hon på materialens möjligheter och ifrågasätter etablerade system. Allvar, humor och slump spelar lika stor roll. På Kulturcentrum i Ronneby kommer hon att visa verk under titeln ”Före-ställningen”, där ordets dubbla betydelse står i centrum. Samtidigt som hon erbjuder konkreta föreställningar i form av videoprojektioner för hon även ett samtal om hur vi föreställer oss världen och var dessa tankar kommer ifrån. Motiven på de kulissartade målningarna är hämtade från muséum och historiska platser. Jill har sin ateljé på Konstepidemin i Göteborg.

:::::::::::::::::::::::::::::::

DOMINIKA SKUTNIK
SCULPTURE OF THE TERRAIN
14 september – 3 november 2019

Tänk att vara passerande, mitt i processen, i flödet, trots att man uppfattas som en symbol för det beständiga. Tänk att vara eldfödd och sedan ivägskickad, skakad och riven av is, avskavd mot havsbottnen. Tänk att vara i rörelse sedan evigheters evighet.

Tänk att vara monumental, men ändå osynlig. Icke-platser, hotande, söndermalda halvmånar över förkrympta stigar, för att endast synas som en glimt i ögonvrån. Tänk att bli skulpterad genom att förlora ett tunt lager av överhuden.

Tänk att ständigt försöka återvända, tillbaka till berggrunden, till urbergsskölden, till kraton: tillbaka, inom och till ytan.

Dominika Skutnik (PL) arbetar med installationer, skulptur och fotografi. Hon tog sin examen på Konstakademien i Gdansk och har sedan dess haft utställningar internationellt. Hösten 2018 var hon på konstnärligt residens A.I.R. Blekinge för att göra geologiska undersökningar inför ett storskaligt projekt i länet.

Fri entré
Varmt välkomna!

Läs mer här!