Kreativt fokus – deltagarna skapar kulturminnen

Deltagarna från konst- och textillinjen på Blekinge folkhögskola ställer ut nyskapande tolkningar av museiföremål. Utställningen visas på Massmanska kvarnen under maj månad.

Blekinge museum förvaltar vårt kollektiva kulturminne, i museets föremålsmagasin på Rosenholm finns runt 60 000 föremål, tiotusentals arkivalier och över en miljon fotografier. I samlingarna finns föremål från stenåldern fram till idag. Ett föremål kan tala till oss genom tid och rum och berätta många historier beroende på vilka frågor vi ställer och hur vi väljer att tolka det. Vad är det för föremål? Vem har använt det? Berättar föremålet något om tidsandan eller mentaliteten i ett samhälle? Är objektet unikt eller berättar det en generell historia?

Deltagarna från konst- och textillinjen på Blekinge folkhögskola har fått i uppgift att konstnärligt tolka ett föremål var ur Blekinge museums föremålssamling. Deltagarnas tolkningar kommer att ställas ut på Massmanska kvarnen från lördag 11 maj till söndag 26 maj i utställningen ”Kulturminnen i sinnet!”.

Kulturminnen i sinnet är ett gemensamt samarbetsprojekt där Blekinge museum står för inspirationen, Kulturcentrum Ronneby bidrar med lokalerna till utställningen i Massmanska kvarnen. Konst i Blekinge är initiativtagare till projektet ”Kulturminnen i sinnet”. Kulturarv på Region Blekinge är delaktig i projektet, konst- och textillinjen på Blekinge folkhögskola står för de konstnärliga tolkningarna.

– Det här är ett roligt och spännande att närma sig Blekinges historia på ett nytt sätt, det ligger i tiden att närma sig museiföremål med nya perspektiv, säger Christoffer Sandahl, chef för samlingsenheten på Blekinge museum.

Kulturminnen i sinnet!
En utställning på Massmanska kvarnen av konst- och textillinjen på Blekinge folkhögskola från 11 maj – 26 maj 2019.

Var: Massmanska kvarnen, Möllebacksgatan 3, Ronneby
Vernissage lördag 11 maj kl.13-15.
Öppettider: Tis-fre 13-16, lör-sön 11-15

Bild: Rose-Marie Jonasson, Konstlinjen, Blekinge folkhögskola.  Konstnärlig tolkning som baserar sig på Krucifixet i Mjällby, BLM 1555.

För mer information, gå till Ronneby kommuns pressrum. 

Välkomna till Massmanska kvarnen i Ronneby!