Enprocentregeln är den ekonomiska princip…

som innebär att en procent av den samlade kostnaden vid offentliga ny- till och ombyggnationer ska gå till konstnärlig gestaltning. Fyra av fem kommuner i Blekinge använder regeln i någon mån. Vad är det som gör att beslutet saknas hos vissa, var ligger svårigheterna och vilka är möjligheterna med enprocentregeln?

Vi tog ett snack med Ivar Wenster, ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Region Blekinge, och Lena Mahrle, ordförande i fritid- och kulturnämnden i Ronneby kommun, för att prata om armlängds avstånd och politiska svårigheter kring den omdiskuterade procenten.

Läs mer

Läs mer om enprocentsregeln
KRO, Konstnärernas Riksorganisation

Svårt för kommuner att satsa på konst
SVT

Lyssna mer

#3 Enprocent till konsten?
Konst i Blekinge-podden

Avsnittsinfo

Producent: Elin Thornberg
Musik: Jesper Norda
Längd: 37 min