27 januari – 1 april 2018

Något lite om min utställning på KulturCentrum.

Jag har alltså delgivits ledningens befallning att skriva något om mina bilder, och kanske något lite om mina skulpturer. Det skulle vara kort, men bra, och helst sakna konstexperternas märkliga ord och uttryck.

Om man ska ställa ut bilder i en stor lokal, behöver man stora bilder, annars syns dom inte. Sedan är det väldigt viktigt att färgerna tål att ses på långt håll, och att detaljerna ska kunna glädja en åskådare när man kommer nära. Sedan gäller det att hitta ett lämpligt underlag för dessa bilder. Och i mitt fall har jag valt tunn björkplywood som målas vit och putsas lagom blank. Och som inte görs större än att de får plats i min bil. Under tiden jag sågar och målar funderar jag över vilka bilder jag ska måla och det visar sig, som vanligt, vara ganska enkelt. Jag målar blommor med utsikter mot badande damer och seglande båtar. Jodå, det hör ihop. Jag målar även hamnen i Antibes, där jag målade med Picasso och skrev med Evert Taube. Jag redovisar också ett oväder i Bengalbukten. Och till sist några porträtt av medborgare som gjort sig förtjänta. Ett slags bildberättelser alltså. Här kan det kanske vara på sin plats att berätta om min måleriteknik, där jag sällan använder penslar, men ofta hopvikt hushållspapper, som fylls med akrylfärg och vatten. När färgen torkat fyller jag i det som fattas med akvarellpennor och blyerts. När jag känner mej nöjd, fixerar jag linjerna och ytorna. Sedan äter jag lunch på Gourmet Grön.

Skulpturerna är annorlunda. De har sin begynnelse i kyrkornas votivskepp och i de kustboendes seglande lärobåtar till sina barn. Små barn får en leksaksbåt, större barn får en tolvfotseka med segel. Och jag får en ide´om en båtskulptur.

Eller om en gädda eller två.