Hur kan man skapa…

en kreativ och vänlig stad? Hur kan ett torg vara välkomnande?
Kan man få stadsvandrare att stanna upp och hur uppmuntrar man till möten?
Vem har rätt att göra saker på torget?
Dessa frågor låg till grund för en workshop som arrangerades i Ronneby några dagar i maj.

Under ”Think Tank Transbaltic” prövades några konst- och forskningsprojekt tillsammans med förbipasserande på torget. Projektet finansieras av Svenska Institutet och handlar i ett större perspektiv om att arrangera kreativa tankesmedjor kring stadsutveckling i hamnstäder runt Östersjön. Allmänheten inbjöds att delta och fick dessutom svar på alla möjliga frågor de hade. Tillsammans med konstnärer och forskare lekte hundratals människor på torget. Resultatet ska presenteras för Ronneby kommun och för de första hamnstäder som visat intresse, Gdansk och Klaipeda. I podden möter vi två av forskningsprojekten som var med under workshopen.

Vad kan man använda en vanlig vit trädgårdsstol till? I första delen av podden möter vi Pirjo Elovaara, lektor på Blekinge Tekniska Högskola, och Jeff Winter, lektor på Linnéuniversitet Växjö, som berättar för Konst i Blekinge-podden hur en vit plaststol kan tala och om Oraklet på torget som gav svar på besökarnas frågor. Den nystartade lekfulla Tivoliföreningen deltog med bl.a. av Ksenia Ani och Sebastian.

Kan man lära känna sin stad genom lek och spelregler? I den andra delen träffar vi Annika Olofsdotter Bergström, lektor och forskare på Blekinge Tekniska Högskola och Lobna Dadousch, student och medskapare av Ronneby leker, som berättar om hur man genom lek kan lära känna inte bara sin omgivning, utan också det svenska språket och dessutom skaffa sig nya vänner. Spelreglerna finns tryckta i ett häfte som du kan hämta på Kulturcentrum Ronneby.

Avsnittsinfo

Producenter: Maria Henriksson och Jenny Lenemark
Foto: Torun Ekstrand
Musik: Jesper Norda
Längd: 32 min