I gamla dokument…

från forna tiders repslagarbanor ser man bilder av män som går baklänges med ett moln runt midjan. Det var de män som spann de trådar som sedan tvinnades till rep – molnen bestod av fibrer, som de förde samman med sina händer medan de långsamt vandrade fram och tillbaka utmed hela Repslagarbanans längd, minst 300 meter. De liknar spindlar där de går med trådarna löpande från magen.

En sådan repslagarbana finns bevarad i Karlskrona. Det var den som lockade hit konstnären Julie Poitras Santos från USA förra våren. Möt henne här i ett porträtt av Susanne Skog.

Julie Poitras Santos bor i Portland, Maine i USA och planerar för att återkomma till Blekinge för att göra film och performance på Repslagarbanan på Örlogsvarvet i Karlskrona. Hennes konstnärliga praktik grundar sig i deltagande med människor på de platser hon arbetar på. Julie Poitras Santos har en Master i bildkonst och en till i Poesi. Hon har haft utställningar och performance i USA och Europa, samt drivit ett Artists’ Resicency utanför Barcelona. När hon hittade det lilla nystartade Residency Brunåkra utanför Simrishamn kom Julie så nära Blekinge hon kunde för att kunna göra efterforskningar på plats.

Repslagarbanan på Lindholmen i Karlskrona är med sin längd på 300 meter Sveriges längsta träbyggnad. Banan uppfördes redan 1692–93 och var i drift ända fram till 1960-talet, då verksamheten upphörde. Byggnaden, som är det främsta byggnadsverket från varvets äldsta skede, är i stort sett oförändrad sedan uppförandet. Den är en del av världsarvsstaden Karlskrona och enbart öppet för guidade visningar.

Mer om repslagarbanan i Karlskrona

Avsnittsinfo

Producent: Susanne Skog
Bilder: Torun Ekstrand, David Madasci, Boatbuilder (Wikipedia)
Musik: Jesper Norda
Längd: 16 min